El susţine că şefii instituţiei nu doar sunt la curent, dar chiar controlează afacerea ilegală. Că anabolizantele sunt camuflate în colete cu etichetă "Сărţi" sau "Broşuri" confirmă o actuală angajată a poştei, care a afirmă că a fost martoră a procesului de ambalare, în repetate rânduri. Conducerea întreprinderii de stat nu comentează. 

15 saci poştali ticsiţi cu anabolizante, adică aproape 400 de colete cu substanţe interzise, descoperite pe aeroportul internaţional în momentul în care urmau să fie urcate la bordul unui avion cu destinaţia Frankfurt. Cu această captură record s-a lăudat pe 9 februarie 2016 Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a anunţat într-un comunicat de presă că valoarea mărfii este de câteva sute de mii de euro.

Pe colete era ştampila Poştei Moldovei şi eticheta "Cărţi"(!). Un fost angajat al Întreprinderii de stat Poşta Moldovei, ex-director al Serviciului control financiar şi audit intern, Sergiu Cibotaru, afirmă că această captură record nu este decât o picătură din cantitatea transportată anual de instituţie. Saci cu asemenea colete ar fi expediate zilnic. Cibotaru afirmă că a descoperit o schemă de contrabandă în noiembrie 2012, în urma unui control complex la Centrul de Transportare şi Prelucrare a Poştei.

Atunci Sergiu Cibotaru a întocmit un proces verbal şi a cerut explicaţii de la mai mulţi angajaţi ai poştei, dar aceştia i-ar fi spus că şefii instituţiei sunt la curent cu ce se întâmplă. În consecinţă, directorul Serviciului control financiar şi audit intern a pornit o investigaţie.

Cibotaru spune că i-a prezentat vicedirectorului întreprinderii, Sergiu Batiuşca, un raport cu privire la rezultatele anchetei interne, documentul fiind semnat de o întreagă echipă de angajaţi care efectua cercetările. Batiuşca ar fi refuzat să semneze acel raport. În schimb, a eliminat Serviciul control financiar şi audit intern din structura întreprinderii, iar Sergiu Cibotaru a rămas fără funcţie.

Bărbatul afirmă că pe lângă Poşta Moldovei, această afacere implică şi Serviciul Vamal, care verifică toate coletele expediate peste hotare. Cibotaru spune că acum, după dezvăluirile făcute, securitatea sa şi a familiei sale ar fi în pericol şi solicită protecţie ambasadelor străine acreditate la Chişinău.

Că schema de contrabandă cu anabolizante funcţionează în Poşta Moldovei, sub curatela conducerii şi cu implicarea Serviciului Vamal, spune şi o actuală angajată a întreprinderii, care a solicitat să-i fie protejată identitatea.

Femeia afirmă că în anul 2013 a fost martoră atunci când un inspector vamal a descoperit într-unul din colete substanţele interzise, însă totul a fost tăinuit.

Directorul Poştei Moldovei, Sergiu Nastas, a refuzat să ne ofere un interviu. Nici vicedirectorul întreprinderii, Sergiu Batiuşca, cel care ar fi refuzat să semneze procesul verbal cu încălcările depistate de fostul angajat al Poştei nu a vrut să discute cu reporterul Jurnal TV şi nu a răspuns nici la telefon.

Deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc, cel care, potrivit fostului angajat al Poştei ar sta în spatele schemei de contrabandă, neagă orice implicare.

Centrul de prelucrare şi transportare a poştei a refuzat să comenteze subiectul. Noul şef de la Serviciul Vamal spune că se va documenta.

Fostul şef al Vămii, Tudor Baliţchi, plecat din această funcţie în luna ianuarie, după ce PLDM a trecut în opoziţie, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie.

Nici prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, nici finul său de cununie Dorin Damir, vizaţi în acuzaţii, nu au fost de găsit pentru a comenta învinuirile.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei, Vasile Botnari, în subordinea căruia se află întreprinderea de stat nu a răspuns la telefon. În schimb, predecesorul său, prim-ministrul Pavel Filip confirmă că în Poşta Moldovei ar fi existat o schemă de contrabandă, dar afirmă că aceasta ar fi fost contracarată.

Cât despre captura record de anabolizante anunţată de SIS în februarie, timp de aproape două luni, instituţia nu a oferit detalii cu privire la mersul investigaţiei. În răspunsul la o solicitare oficială expediată de Jurnal TV pe adresa instituţiei, se face referire la secretul anchetei.

Serviciul de presă al Partidului Democrat, formaţiune care controlează din 2010 Ministerul Tehnologiei Informaţiei, în gestiunea căruia se află Poşta Moldovei, a calificat informaţiile oferite de angajaţii întreprinderii de stat drept invenţii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.