„Considerăm că aceste acţiuni sunt ilegale, încalcă dreptul la libera întrunire şi exprimare, drepturi prevăzute de tratatele internaţionale la care RM este parte”, se spune în declaraţia Platformei DA. „Totodată, constatăm atacuri mediatice de o intensitate de neimaginat şi o lipsă totală de minimă decenţă ale televiziunilor mogulului Plahotniuc. În lipsa unei justiţii echitabile suntem privaţi de dreptul de a ne apăra onoarea şi demnitatea. Singurul lucru pe care-l putem facem e să ne reiterăm cerinţele la cunoştinţa publicului”, a adăugat Năstase.
 
„Noi toţi am avut parte de diferite măsuri de intimidare, începând cu studentul Dinu Plîngău, care s-a pomenit cu reprezentanţii poliţiei la părinţi acasă, la Edineţ”, a menţionat vorbitorul.
 
„Angajaţii instituţiilor de drept recurg la tehnici de filare a convorbirilor telefonice. Potrivit unor surse demne de încredere din cadrul MAI-ului, care ne-au pus la dispoziţie mai multe documente, aflăm că discuţiile noastre telefonice se interceptează. Fiecare dintre noi s-a ciocnit de acţiunile de intimidare din partea autorităţilor, dar ceea ce s-a întâmplat anterior se amplifică la momentul de faţă, convorbirile noastre telefonice nu mai sunt în siguranţă”, a asigurat Năstase.
 
Valentin Dolganiuc, vicepreşedintele Consiliului, a menţionat că membrii platformei n-au venit în faţa presei să se plângă sau să se justifice, ci să dea un semnal clar guvernării că nu se tem de acţiunile ei de intimidare. „Eu privesc aceste interceptări sub alt aspect – încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. A revenit situaţia de pe timpul guvernării comuniste, când toţi cei nemulţumiţi de regim erau filaţi. Astăzi iarăşi sunt puse în joc aceste drepturi. Urmărim un exemplu clasic de instaurare a dictaturii. De ce nu s-au intentat dosare penale când se comit ilegalităţile, furtul miliardului, acte de corupţie şi fărădelegi? Instituţiile de drept se transformă în poliţie politică. Sunt sigur că mai devreme sau mai târziu această clică de la guvernare va fi înlăturată. Nu nouă trebuie să ne fie frică, lor trebuie să le fie frică de revolta populară”, a menţionat Dolganiuc, adăugând că nu este împotriva oamenilor cu avere, aşa cum ar dori să-i creeze imaginea televiziunile lui Plahotniuc. „Sunt un mare adept al îmbogăţirii oamenilor, dar această bunăstare trebuie să provină din căi cinstite”, a opinat Dolganiuc.

Stanislav Pavlovschi şi-a exprimat opinia că nu a existat un partid sau o mişcare social-politică în istoria RM care să fie atât de ponegrită şi calomniată. Referindu-se la problema interceptărilor, acesta a citat datele Centrului resurselor juridice despre interceptările telefonice pe parcursul ultimilor ani: în 2006 -1931 de interceptări, în 2009 -3848, în 2012-5029, iar în 2014 -5952. Anul curent, doar în prima jumătate au fost efectuate 4635 de interceptări. „Concluzia e că trăim într-un stat poliţienesc. Într-o ţară civilizată persoana este informată că a fost interceptată, invocându-i-se şi motivul. Eu am adresat o interpelare procurorului general Gurin cu privire la interceptarea propriilor convorbiri telefonice şi am primit răspuns că ele au fost interceptate într-o anumită perioadă pe motiv că eram avocatul unui poliţist. În orice stat democratică faptul ar provoca revolte populare. Dacă ei sunt criminali, asta nu înseamnă că urmează să mergem pe calea lor”, a conchis Pavlovschi.

Chiril Moţpan, secretarul CMAN, a confirmat că poliţia are şi echipament respectiv şi specialişti care pot urmări din ascuns cetăţenii. „Ceea ce-şi propune guvernarea prin unii foşti colegi de la Ministerul de Interne e să ne intimideze. Chiar am permis unor reprezentanţi ai MAI şi SIS să rămână infiltraţi în rândurile protestatarilor pentru a se convinge de faptul că facem acţiuni de protest paşnice, dirijate, corecte”.

Şi Constantin Boişteanu, un alt membru al Platformei, a susţinut că discuţiile telefonice sunt interceptate. „Am avut deplasări în cinci raioane: Leova, Cantemir, Cahul, Taraclia şi Comrat şi, de fiecare dată, am fost urmăriţi prin interceptări telefonice. Chiar înainte să ajungem în localităţi, eram deja aşteptaţi: traşi pe dreapta, controlaţi şi intimidaţi de patrule. Acest tratament a început încă din luna iulie. Colegii din cadrul MAI nu sunt vinovaţi, ei primesc ordine de la un ministru incompetent. Am purtat arme din dotare de pe timpul de când mi-am făcut serviciul în Afganistan şi nu pot fi intimidat cu poliţişti înarmaţi”, a declarat Boişteanu.
 
Andrei Nastase, a confirmat spusele lui Boişteanu, asigurând că testarea alcoolemiei de trei ori în timp de patru ore a persoanelor care veneau de la întruniri publice nu e la întâmplare, ca şi faptul că ieşirile membrilor platformei în teritoriu şi organizarea trainingurilor sunt filmate şi urmărite.
 
Referindu-se la averile şi bunurile imobiliare ale membrilor Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că liderii ei nu sunt funcţionari publici şi nu au obligaţia de a-şi declara public bunurile. „Cu toate astea, am invitat presa să ne verifice averile. Noi nu ne temem de nimic, suntem deschişi în faţa lumii. M-aş bucura ca toate aceste camere să ne urmărească proprietăţile” a declarat Năstase.
 
Întrebat ce crede despre rezultatele Platformei în sondajul realizat de BOP, Andrei Năstase a dat asigurări că Platforma DA se ocupă de lansarea unei alternative politice pentru guvernarea actuală care să includă oameni oneşti şi cu demnitate, iar meritocraţia să fie un criteriu fundamental de includere a lor în această alternativă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.