image
Sursa foto: poză simbol

Cum explică ANSA creșterea considerabilă a prețurilor la cartofi

Prețul cartofilor a crescut considerabil în Republica Moldova din cauza micșorării suprafețelor însămânțate, cu circa două mii de hectare în ultimii trei ani, producția fiind în scădere de la 214 mii la 175 de mii de tone.

Sunt datele prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

ANSA a emis un comunicat de presă în care precizează că consumul intern al cartofului constituie circa 300 de mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartofi autohtoni este cca 50-60% din necesar.

Potrivit instituției, recent au fost returnate 19 loturi de cartofi din Belarus pe motiv că legumele erau infestate cu putregai brun. Începând cu 3 mai însă nu au fost depistate loturi infestate.

Potrivit instituției, în prezent țara noastră importă cartofi din Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Germania, ș.a.

Precizăm că piețele de comerț cu amănuntul s-a atestat majorarea prețurilor la cartofi de la 7-8 lei până la 16-17 lei per kilogram.

Deputații din blocul ACUM Paltforma DA și PAS au acuzat înțelegeri obscure între un grup de importatori și au cerut explicații de la instituțiile responsabile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: