image
Sursa foto: mec.gov.md

Investiții de 2 mil. de euro pentru eficientizarea energetică a 3 școli și editarea cărților pentru studierea limbii române

Trei licee din țară vor beneficia de sprijin financiar pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. De asemenea, vor fi editate 10.000 de manuale în limba română de nivelul A1 și A2 pentru persoanele înscrise în Programul național de limba română, inclusiv refugiații ucraineni. În total, în acest scop, vor fi alocați peste 2 milioane de euro. Un Memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Organizația Internațională „People in Need”.

„Ne bucurăm mult să semnăm acest memorandum de cooperare cu partenerii noștri cehi de la Organizația ,,People in Need” în domenii strategice pentru MEC. În acest an, vom edita manuale pentru studenții înscriși la Programul național de studiere a limbii române, în așa fel încât aceștia să aibă și manuale fizice, nu doar digitale. În același timp, vor fi desfășurate instruiri în limba română pentru refugiații ucraineni. O altă dimensiune de cooperare ține de Rețeaua Școlilor Model și aici urmează să beneficiem de suport pentru eficientizarea energetică a trei instituții de învățământ, una dintre care este parte a acestei rețele”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, Guillermo Llinas, director de țară „People in Need”, a menționat: „Această investiție semnificativă se va concentra pe două domenii de interes: digitalizarea și eficiența energetică a instituțiilor de învățământ și dezvoltarea sistemului național de educație. De asemenea, grație contribuției generoase a Guvernului ceh, o parte din această investiție va fi redirecționată pentru integrarea refugiaților ucraineni în sistemul național de educație. Prin furnizarea resurselor și a sprijinului necesar, ne propunem să creăm un mediu în care fiecare copil să se poată dezvolta, indiferent de mediul din care provine”.

Cele trei instituții de învățământ care vor fi eficientizate energetic sunt: Liceul Teoretic „Matei Basarab” din Chișinău, Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare” din Bălți și Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga, care face parte din Rețeaua Școlilor Model.

În afară de suportul acordat în cadrul Programului de limba română și eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ, vor fi oferite prânzuri gratuite pentru copiii din familii defavorizate care își fac studiile la școlile model. De asemenea, vor fi susținute mai multe acțiuni ce țin de încadrarea copiilor refugiați din Ucraina în procesul educațional din Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: