image
Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Ludovic Orban a cerut la Bruxelles condiţionalităţi stricte pentru RM: Nu putem considera un partener serios actualul guvern

Prim-ministrul României Ludovic Orban a subliniat, în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiţionalităţi stricte în relaţia cu noul Guvern socialist de la Chișinău.

„Prim-ministrul României a făcut o prezentare a situaţiei politice din Republica Moldova, subliniind necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiţionalităţi stricte în relaţia cu noul Guvern socialist, urmărind stimularea de reforme reale, în continuarea eforturilor Guvernului anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la București.

Totodată, Ludovic Orban a evidenţiat „necesitatea sprijinirii proceselor transformatoare, în conformitate cu valorile europene, în statele Parteneriatului Estic, care au dreptul să le fie recunoscută perspectiva europeană”.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști ce mesaje a primit din partea oficialilor europeni cu privire la Republica Moldova.

„Am transmis un mesaj care e foarte bine cunoscut după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM, fără singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru, şi numai al nostru, și ne conferea garanția unui parcurs european pentru Republica Moldova. Deci tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova reprezintă o involuție, care creează, ne creează îngrijorare, şi din punctul nostru de vedere, nu putem să considerăm un partener serios actualul guvern”, a menționat premierul României.

Iar în ceea ce privește poziția pe care am exprimat-o atât comisarului pentru extindere, cât şi altor oficiali europeni, a fost aceea de a privi cu maximă circumspecție și cu maximă exigență tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și, practic, dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a adăugat Ludovic Orban.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: