image
Sursa foto: Jurnal.md

(VIDEO) O biserică din lemn din raionul Drochia, veche de 230 de ani, se poate prăbuși în orice moment

O biserică din lemn, veche de 230 de ani, din satul Măcăreuca, raionul Drochia, se poate prăbuși în orice moment. Locuitorii și autoritățile sunt îngrijorați de starea lăcașului de cult și speră să fie restaurat cât mai curând posibil. Inițiativele pentru reparația bisericii se lovesc însă de impedimente legate de terenul pe care e amplasat locașul și lipsa resurselor financiare.

Biserica, ce ușor ar putea fi transformată într-o atracție turistică, stă la îndemâna vremii și a nepăsării. De peste 25 de ani, în lăcașul sfânt nu s-au mai făcut slujbe și acesta degradează treptat. Localnicii se uită cu lacrimi la biserica ajunsă într-o stare deplorabilă și consideră că ar trebui reparată neîntârziat.

Biserica ar fi fost construită în anul 1793. Ulterior, în 1985 a fost renovată.

„Biserica din lemn este monument istorico-arhitectural. Este una din cele șapte biserici de lemn din Republica Moldova. Ca patrimoniu național, este ocrotit de stat. Dar, cu părere de rău, deocamdată, statul nu a alocat nimic pentru restaurarea, pentru menținere ei și așa mai departe”, a spus președintele AO Alianța Fermierilor Drochia, Petru Flocosu.

Costul pentru reconstrucția bisericii din lemn a fost estimat în anul 2014 la trei milioane de lei. În prezent, suma necesară ar putea fi mult mai mare.

„Nu s-a prea pus mare accent pe restaurare. În 2016-2017, noi, cei de la Direcția cultură, am deschis și un cont bancar în urma unei campanii de sensibilizare despre acest obiectiv turistic, despre această biserică. Nu s-au colectat bani foarte mulți pentru această biserică și evident că acest cont deja nu mai este. Dar ne propunem în continuare să găsim surse financiare prin proiecte transfrontaliere”, a declarat șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu.

„În teritoriu s-a păstrat exact această biserică care are o planimetrie deosebită și formele acoperișului iarăși vorbesc despre faptul că sunt din partea de nord. Dacă nu intervenim în cel mai scurt timp, se vor pierde”, a spus Manole Brihuneț, protoiereu mitrofor:

Directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ghenadie Pârcălab, a fost la fața locului și a vorbit cu primarul comunei Cotova, care este responsabil și de satul Măcăreuca.

„I-am solicitat ca să întreprindă măsuri de conservare a bisericii și totodată a fost stabilit faptul că sunt inițiatori din partea Mitropoliei Basarabiei ca să restabilească monumentul dat. Este o schiță de proiect care a fost înaintată la Ministerul Culturii, la Consiliul Național al Monumentului. Deci s-a pornit procesul, deja pe parcurs vedem cum reușim să le facem”, a spus Ghenadie Pârcălab.

„Ceea ce ține de reparație, la moment APL nu dispune de finanțe. Doar dacă o să contribuie Guvernul și Parlamentul. Doar cu ajutorul lor vom restabili acest monument istoric, acestă biserică”, a menționat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dmitrii Cuțchi.

Primarul comunei Cotova a mai spus că inițiativa Mitropoliei Basarabiei de a restaura biserica s-ar putea să nu se materializeze. Asta pentru că terenul pe care se află lăcașul de cult este în proprietatea Mitropoliei Moldovei. Autoritățile locale așteaptă un răspuns de la Mitropoliei Moldovei cu privire la posibilitatea de a oferi terenul pe care se află biserica.

Noutăţile partenerilor

comentarii: