image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO: „Diplome neemise” - expoziția care evidențiază tragedia a 40 de studenți ucraineni, a fost lansată astăzi la USM

Astăzi, în blocul central al Universității de Stat din Moldova a fost lansată expoziția „Diplome neemise” prin care este adus un omagiu tinerilor studenți ucraineni ale căror vieți au fost răpuse de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Potrivit organizatorilor, expoziția „Diplome neemise” este o inițiativă internațională care evidențiază tragedia a 40 de studenți ucrainieni, care și-au pierdut viața în timpul războiului. Această expoziție aduce în atenția lumii repercusiunile războiului și sacrificiile pe care ucrainenii le fac zilnic în lupta lor pentru libertate.

De la începutul anului 2023, expoziția a fost organizată în 24 de țări și a fost prezentată în peste 110 universități din întreaga lume.

La Chișinău, expoziția este organizată la inițiativa Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ministerului Educației și Cercetării și Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Pentru mine această expoziție este foarte emoționantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa”.
Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „40 de imagini care sunt aici, în această sală, reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front când încercau să-și apere țara. Toți cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița”.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării: „Să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor, viețile cărora sunt prezentate în această expoziție. Este important să menținem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului”.

La lansarea expoziției au fost prezenți ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, Marko Șevcenko, ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, Vladimir Dolghi, prorector pentru activitatea economico-financiară și relaţii internaţionale în cadrul Universității de Stat din Moldova, Dmitrii Lecartev, liderul Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, studenți și lectori universitari.

În acest an, expoziția va fi expusă în mai multe universități, printre care: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

ss
ss
ss
ss
ss
ss
ss
ss
ss
ss
ss
s

Noutăţile partenerilor

comentarii: