image
Sursa foto: Jurnal TV

Inspectorul care a insultat un reporter Jurnal TV scapă de pedeapsă; FISC: „Era în afara orelor de muncă”

Conducerea Serviciului Fiscal de Stat consideră că angajații instituției nu pot fi pedepsiți pentru un comportament inadecvat în afara orelor de serviciu. Așa a reacționat administrația FISC la o solicitare a postului de televiziune Jurnal TV să ia atitudine față de un inspector care și-a permis să insulte un reporter. Jurnal a depus o plângere și la Procuratura Generală, dar un răspuns nu a venit, deocamdată.

Cazul a avut loc la sfârșitul lunii decembrie 2018, când Jurnal TV l-a telefonat pe Mihail Garmandir, inspector principal în cadrul FISC, pentru a-i adresa câteva întrebări în contextul unui dosar penal pentru corupere, în care inspectorul a figurat în anul 2013, dar și pentru a face unele precizări cu privire la averea pe care Garmandir a declarat-o oficial.

La întrebarea reporterului Jurnal TV dacă e adevărat că anul trecut și-a cumpărat o mașină de 25 de mii de dolari, Garmandir a debordat de insulte. „Ce?! Aiuriți?! Ori ați chicat în cap?! Când anul trecut? Ce-i cu aiurelile acestea? Sunteți bolnavă sau ce? Dacă sunteți bolnavă la cap înseamnă că duceți-vă și vă căutați. Sunteți oleacă descreierată!”, s-a răstit Garmandir.

După ce inspectorul principal Mihail Garmandir l-a insultat pe reporter, Jurnal TV a cerut Serviciului Fiscal să-l pedepsească pe angajat. Într-un răspuns oficial venit la redacție, Serviciul scrie că a examinat solicitarea depusă și anunță că are posibilitatea legală de a interveni „doar în situația în care angajatul acesteia încalcă normele legale în cadrul orelor de muncă”.

Jurnal TV a depus o plângere și la Procuratura Generală, prin care solicită tragerea la răspundere a funcționarului pentru intimidarea unui jurnalist.

Infracțiunea prevede o pedeapsă cu amendă de până la 32 de mii de lei sau închisoare de până la doi ani. Ofițerul de presă al instituției, Maria Vieru, ne-a spus că plângerea a fost redirecționată la Procuratura municipiului Chișinău, care la rândul ei, a expediat-o la Procuratura Sectorului Botanica, de la care încă nu a venit încă niciun răspuns.

Mihail Garmandir este inspector principal în cadrul Serviciului Fiscal de Stat și locuiește într-o casă impunătoare în orașul Codru. Imobilul este indicat în darea de seamă cu privire la avere cu o valoare cu mult mai mică decât prețul de piață. În declarația pentru anul 2017, angajatul Serviciului Fiscal a specificat că a intrat în posesia unei mașini de teren model Mitsubishi, în valoare de 25 de mii de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: