image
Sursa foto: Getty Images

Doi presupuşi spioni ruşi, arestaţi în Germania; Ar fi plănuit atacuri cu scopul de a submina sprijinul pentru Ucraina

Doi presupuşi spioni ruşi au fost arestaţi în Germania, pentru că ar fi plănuit atacuri de sabotaj, cu scopul de a submina sprijinul militar pentru Ucraina. Cei doi sunt suspectaţi că au activat pentru „un serviciu de informaţii străin”, ceea ce procurorii califică drept un „caz deosebit de grav”.

Forţele de ordine au efectuat miercuri percheziţii la locuinţele şi locurile de muncă ale celor doi suspecţi, cu dublă cetăţenie, germană şi rusă, a anunţat parchetul antiterorist într-un comunicat. Indivizii ar fi pregătit acte de sabotaj în Germania la ordinul serviciilor secrete ruse şi au fost arestaţi în oraşul Bayreuth, în nordul Bavariei.

„Acţiunile vizau în special subminarea sprijinului militar acordat de Germania Ucrainei (pentru ca ea să se apere) împotriva războiului de agresiune rus”, au declarat procurorii, citați de Reuters, AFP şi EFE.

Eventualii spioni i-ar fi spus persoanei de contact că sunt pregătiți „să comită atacuri cu explozibil şi să provoace incendii criminale în principal împotriva infrastructurilor militare şi obiectivelor industriale în Germania”. Cei doi au făcut fotografii şi înregistrări video cu anumite potenţiale ţinte, cum ar fi transporturi şi echipamente militare, iar apoi ar fi transmis aceste informaţii persoanei de contact.

Unul dintre presupușii spioni este acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă străină. Procurorii admit că a fost între 2014 şi 2016 combatant într-o unitate armată a „republicii populare Doneţk”, din estul Ucrainei.

Germania a fost zguduită de mai multe cazuri de presupus spionaj în favoarea Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina, la începutul anului 2022.

Un fost agent secret german este judecat în prezent la Berlin pentru că, în toamna anului 2022, ar fi transmis informaţii clasificate către Serviciul Federal de Securitate din Rusia, acuzaţie pe care el o neagă categoric.

Noutăţile partenerilor

comentarii: