image
Sursa foto: captură Youtube

VIDEO: Dovada că semnăturile pentru Plahotniuc au fost colectate ILEGAL; Blocul ACUM cere excluderea șefului PD din alegeri

Semnăturile pentru înregistrarea lui Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală Nisporeni au fost colectate în cel mai fraudulos mod.

Dovada se conține în niște imagini video apărute pe contul de Youtube al PD, în care se vede clar cum listele nu sunt completate de pretinșii susținători ai oligarhului Vladimir Plahotniuc, ci de niște operatori ai PD, care nici măcar nu fac parte din grupul de inițiativă. Asta deși legislația electorală prevede că „în lista de subscripție, susținătorul candidatului completează PERSONAL numărul curent, numele și prenumele, anul nașterii, domiciliul, seria și numărul actului de identitate, data la care semnează în listă și își aplică semnătura”.

Ion Terguță, candidatul blocului ACUM Platforma DA și PAS la Nisporeni, este cel care a sesizat Comisia Electorală Centrală în legătură cu această încălcare gravă a legislației electorale. Prin contestația depusă la CEC, Ion Terguță cere excluderea lui Vladimir Plahotniuc din cursa pentru alegerile din 24 februarie. „Este o fraudă cum nu s-a mai văzut, o încălcare flagrantă a legislației electorale”, a declarat Terguță, în cadrul unei conferințe de presă.

În imaginile video se vede clar că listele sunt completate cu același scris, asta deși, afirmă Ion Terguță, doar lui i-au fost anulate 400 de semnături la o simplă analiză vizuală cu pretextul bănuielii că ar fi fost scrise de aceeași mână.

semnături Plahasemnături Plaha

Mai mult, un detaliu extrem de important e că în imagini se vede clar că în dreptul unui nume nu există seria și numărul buletinului, însă chiar și această semnătură ar fi fost validată de CEC. „Plahotniuc este singurul candidat din RM înregistrat cu TOATE semnăturile valabile, deși pe o listă lipsește seria și numărul buletinului. Nicio semnătură nu i-a fost anulată”, a adăugat Terguță.

În contestația depusă la CEC sunt menționate trei încălcări crase ale legislației electorale:

- Colectarea semnăturilor s-a făcut de către operatori distribuiți într-un birou în care semnatarii stau la rând și oferă buletinele pentru a le fi introduse datele în liste. Operatorii introduc datele în listele de subscripție și indică semnatarilor unde să depună semnătura. (Potrivit art. 47 alin.4 din Codul Electoral, în lista de subscripție, susținătorul candidatului completează personal numărul curent, numele și prenumele, anul nașterii, domiciliul, seria și numărul actului de identitate, data la care semnează în listă și își aplică semnătura.)

- Listele de subscripție au fost completate fără a se ține cont de faptul că un susținător poate semna doar în lista de subscripție întocmită pentru primăria în cadrul căreia intră localitatea în care acesta își are domiciliul. (Potrivit art.47, alin.3 din Codul Electoral, lista de subscripție va conține numai semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate.)

- Completarea listelor de subscripție nu a fost efectuată în prezența membrilor grupului de inițiativă, ci în prezența și de către operatori, adică persoane terțe procesului de colectare a semnăturilor. (Potrivit art.47 alin.6 din Codul Electoral, membrul grupului de inițiativă care colectează semnăturile alegătorilor semnează fiecare foaie din listele de subscripție. La sfârșitul fiecărei foi din listele de subscripție, colectorul face o mențiune prin care atestă faptul că semnăturile au fost colectat de el personal și că el confirmă autenticitatea semnatarilor, apoi semnează.)

„În baza înregistrării video, conchidem că înregistrarea lui Vladimir Plahotniuc în calitate de candidat pentru circumscripția Nisporeni a fost adoptată cu încălcarea atât a prevederilor Codului Electoral, cât și a Regulamentului privind modul de întocmire, prezentare și verificare a listelor de subscripție”, se spune în contestație.

În cadrul conferinței de presă, Ion Terguță a menționat că acesta este un adevărat test pentru Comisia Electorală Centrală, să dovedească pe cât de independentă este.

„Cerem excluderea lui Vladimir Plahotniuc pentru încălcarea flagrantă a legislației electorale. Niciun om n-a fost atât de privilegiat ca Plahotniuc. Acesta e testul adevărat pentru CEC, să arate cât de independentă este. Vreau să văd cum ne va explica CEC cum e posibil ca în urma unor asemenea acțiuni să rămâi în cursă”, a menționat Ion Terguță.

Prezent la aceeași conferință de presă, Sergiu Litvinenco, jurist, membru în Biroul Permanent Național al PAS, a adăugat că, de exemplu, Maiei Sandu i-au fost anulate 26 de semnături pentru greșeli minuscule, cum ar fi o literă pusă din greșeală în altă coloană, pe când lui Plahotniuc i-a fost acceptată până și o semnătură fără numărul buletinului indicat.

„Plahotniuc probabil e singurul candidat din lume căruia i s-a validat o semnătură în dreptul căreia nu este indicată seria și numărul buletinului”, a spus juristul. „Încălcările, de fapt, sunt foarte grave și foarte evidente, se văd de la un km”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Totodată, reprezentanții blocului ACUM Platforma DA și PAS au lansat un apel către misiunea de observatori ai OSCE, către ambasade și către instituțiile internaționale să analizeze minuțios în ce măsură CEC va examina real și adecvat acest caz cu probe sunt evidente.

Vedeți mai jos imaginile video în care se vede cum au fost colectate semnăturile PD, dar și contestația depusă de Ion Terguță la CEC.

Noutăţile partenerilor

comentarii: