Consiliul Superior al Magistraturii a satisfăcut, cu puţin timp în urmă, cererea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, dându-şi acordul pentru cercetarea penală a magistratei. Decizia a fost luată într-o şedinţă cu uşile închise. Asta după ce Harunjen a depus o sesizare la CSM, făcând trimitere la decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a declarat ilegală decizia Domnicăi Manole.

Sesizarea procurorului general interimar prin care cere urmărirea penală a judecătoarei Domnica Manole a fost criticată dur de societatea civilă. 11 organizaţii nonguvernamentale au semnat un apel către Procuratură şi CSM, în care afirmă că solicitarea lui Harunjen este una tendenţioasă şi periculoasă pentru întregul sistem judecătoresc. Mai mult, 15 judecători s-au mobilizat pentru susţinerea Domnicăi Manole şi au expediat o scrisoare către CSM în care se spune că „pro­cu­ro­rul gene­ral inte­ri­mar şi-a asu­mat un aten­tat fără pre­ce­dent la inde­pen­denţa jus­ti­ţiei, con­trar stan­dar­de­lor inter­naţio­nale în dome­niul jus­ti­ţiei, con­trar obiec­ti­ve­lor de inte­grare euro­peană pro­mo­vate de cor­pul jude­că­to­resc”.

Totodată, Domnica Manole a expediat o declaraţie ambasadelor acreditate la Chişinău în care trage un semnal de alarmă privind intimidarea sa pentru că şi-a permis pe parcursul activităţii să critice promovări ale magistraţilor şi că fiind membră a Colegiului Disciplinar a votat pentru pedepsirea unor judecători controversaţi precum Ion Druţă.

Tot în susţinerea Domnicăi Manole astăzi la CSM a fost organizat, de către Platforma DA, un miting. „Platforma Demnitate şi Adevăr invită membrii activi ai societăţii civile, indiferent de culoare politică, să se alăture în semn de solidaritate cu magistrata Domnica Manole, pentru profesionalismul de care a dat dovadă şi curajul acesteia de a nu se supune nimănui decât legii Republicii Moldova. Este una din puţinele persoane din sistem care susţine poporul, iar acum trebuie să demonstrăm că şi poporul, la rândul său, o susţine până la capăt”, a fost apelul DA.

Şi liderul PAS, Maia Sandu, a condamnat acţiunile procurorului general interimar, calificând sesizarea acestuia drept un exemplu de intimidare a judecătorilor care încearcă să se opună regimului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.