„Pregătim un document strategic foarte important pentru viitor. Pentru că, iar acest lucru o să vă surprindă, UEFA nu a avut, în trecut, nicio strategie concretă”, a declarat Ceferin, într-un interviu difuzat de publicaţiile La Tribune de Geneve şi 24 Heures.

Conform conducătorului UEFA, cea mai importantă problemă a fotbalului modern este „echilibrul concurenţial între echipe”.

„Trebuie să menţinem cu orice preţ situaţia actuală, în care orice echipă poate intra în competiţii. Visul trebuie să rămână viu”, a spus slovenul, în timp ce UEFA a adoptat o reformă a Ligii Campionilor care garantează prezenţa în cea mai importantă competiţie continentală a primelor patru clasate în principalele patru campionate din Europa, o reformă care a generat numeroase critici din partea campionatelor şi cluburilor mai puţin puternice.

„Pentru a menţine acest echilibru între cluburi, ne imaginăm o „taxă de lux”, pe principiul dacă un club cheltuieşte mai mult decât trebuie, va plăti o taxă pe diferenţă”, a explicat Ceferin. „Nu este un impozit pentru guvern, ci pentru UEFA. Va trebui să decidem cum vom redistribui aceşti bani”, a mai spus el.

Unele măsuri ar putea fi aplicate din sezonul viitor, a precizat conducătorul fotbalului european, care doreşte totodată să limiteze numărul contractelor şi al împrumuturilor de jucători la fiecare echipă.

„Cluburile cele mai bogate pot cumpăra orice, iar astfel sunt slăbite celelalte echipe. Va trebui să decidem fie să limităm numărul împrumuturilor, fie să le interzicem. Iar apoi mai este aberaţia numărului de jucători aflaţi sub contract. De exemplu, un club italian are 103! Şi aici vom putea fixa limite”, consideră preşedintele UEFA.