Federaţiile naţionale afectate de această sancţiune, care va intra în vigoare la jumătatea lunii octombrie sunt, pe lângă Rusia, cele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Republica Moldova, Kazahstan, Turcia şi Ucraina, precizează IWF într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

"Nu văd nimic bun în această decizie şi înţeleg care îi este scopul. Cred că IWF va regreta această decizie. (...) Este o decizie împotriva acestui sport", a comentat antrenorul lotului de haltere al Rusiei, Nikolai Kolesnikov, citat de agenţia rusă R-Sport.

În iunie 2016, înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, IWF a decis să suspende pentru un an Rusia, Belarus şi Kazahstan, ţări care au avut cel puţin trei cazuri de dopaj în urma reanalizării eşantioanelor de la Beijing (2008) şi Londra (2012), la iniţiativa Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

În final, halterofilii ruşi nu au luat parte la JO 2016, în timp ce altor ţări, care au avut peste trei cazuri pozitive, le-au fost retrase locuri, între care Kazahstanul şi Belarus. De asemenea, Azerbaidjan, Republica Moldova, Coreea de Nord, România şi Uzbekistan au fost sancţionate numeric la Rio, adaugă AFP.