Organizatorii evenimentului - Federaţia de Automobilism din Moldova şi Clubul Sportiv de Off Road „Terra Valahia” - au găsit o locaţie perfectă pentru ca maşinile participanţilor să fie puse la grele încercări.

Emoţiile piloţilor şi a sutelor de spectatori prezenţi la eveniment au atins cote maxime de adrenalină, acolo unde nebunia, în sensul frumos al cuvântului, nu a avut limite. Piloţii curajoşi ai clubului au fost nevoiţi să traverseze un traseu improvizat, cu multe obstacole şi curbe complicate.

Spre deliciul spectatorilor, chiar dacă a plouat, fiecare maşină a făcut senzaţie, traversând gropi, urcând dealurile şi trecând prin râu. Nu toate maşinile au ajuns la final, dar fiecare participare a fost memorabilă. Au fost maşini care au reuşit să treacă din prima orice obstacol care le-ar fi stat în cale, altele însă au avut nevoie de reparaţii sau de ajutor.

Deşi maşinile arată ca nişte obişnuite vehicule de teren, preţul unora dintre ele poate bate uşor preţul unor SUV-uri noi. Fiecare dintre acestea ascunde câte un sistem de suspensie performant, gândit pentru competiţiile de 4x4, cu amortizoare rezistente, unele aduse la comandă de pe alte continente, toate cu roţi pentru off-road, de care nu veţi vedea la un automobil de teren obişnuit. Tot acest efort este făcut din pasiune pentru off-road şi abia mai apoi pentru a câştiga cât mai multe campionate. Unele echipaje au trecut cu uşurinţă peste obstacole, altele mai greu, dar un lucru e cert – această escapadă le-a adus multă satisfacţie nu doar piloţilor, dar şi tuturor celor care au fost prezenţi.

„Campionatul are loc de 10 ani, iar vârsta participanţilor este de la 16 la 60 ani. Oamenii vin aici pentru adrenalină, ea se acumulează pe parcursul timpului, dar ei trebuie să fie şi atenţi, pentru că orice obiect stricat în maşină costă. O maşină poate fi cumparată cu 3.000 de euro, dar suma creşte din cauza că se adaugă piese performante, suma finală ajungând la 40.000 de euro. Pentru a participa e nevoie de licenţă sportivă şi certificatul medical eliberat de comisia olimpică”, a precizat unul dintre organizatorii evenimentului.


Campionatul este organizat de Federaţia de Automobilism din Moldova, împreună cu Clubul Sportiv de Off Road „Terra Valahia”, cu susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului, a Consiliului Raional Şoldăneşti şi a Primăriei oraşului Şoldăneşti.