"FIFA va stabili procesul de candidatură invitând iniţial doar membrii Confederaţiei africane (CAF), Confederaţiei de fotbal a Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), Confederaţiei Americii de Sud (CONMEBOL) şi Oceaniei (OFC) să-şi depună până la 11 august 2017 candidatura lor", a anunţat FIFA într-un comunicat.

UEFA şi Confederaţia Asiatică (AFC) nu vor putea deci avea candidate. O selecţie a ţărilor candidate va fi decisă cu ocazia celui de-al 68-lea congres al FIFA, peste un an.

Într-o primă fază, Consiliul a vrut să supună congresului o propunere vizând acordarea candidaturii SUA/Canada/Mexic a unei perioade de exclusivitate de un an pentru a răspunde specificaţiilor tehnice. Dacă această candidatură va răspunde cererilor la viitorul congres, ea va fi aprobată.

Mai rămâne ca această candidatură nord-americană să devină favorită pentru organizarea Cupei Mondiale din 2026, prima care se va disputa cu 48 de echipe, faţă de 32 în prezent.

O candidatură a Marocului a fost pusă în discuţie la un moment dat, dar nu a fost oficial confirmată.

Această lărgire a formatului Cupei Mondiale dorită de Infantino, care permite atribuirea unor locuri suplimentare fiecărei confederaţii, a fost promovată de federaţiile nord-americane care au contribuit în prealabil considerabil alegerii italo-elveţianului în februarie 2016 la preşedinţia FIFA.

Consiliul FIFA a anunţat marţi locurile directe acordate în 2026 fiecărei confederaţii: 8,5 pentru AFC, 9,5 Confederaţiei africane (CAF), 6,5 CONCACAF, 6,5 CONMEBOL, 1,5 OFC şi 16 UEFA. Două locuri vor fi decise în urma unui turneu de calificare între şase echipe.