FIFA a decis să lărgească procesul de candidatură pentru CM 2026

FIFA a decis să lărgească procesul de candidatură pentru CM 2026
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap.com 10.05.2017 16:07
Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), care prevedea acordarea unei perioade de exclusivitate candidaturii comune SUA/Canada/Mexic pentru organizarea Cupei Mondiale din 2026, a decis în final să lărgească acest proces şi la celelalte confederaţii, cu excepţia Europei şi Asiei, a anunţat, marţi, instanţa mondială, citată de AFP.

Această propunere adoptată de Consiliul FIFA, guvernul forului mondial, urmează să fie adoptată formal joi de către cele 211 federaţii ce compun FIFA.

"FIFA va stabili procesul de candidatură invitând iniţial doar membrii Confederaţiei africane (CAF), Confederaţiei de fotbal a Americii de Nord, Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), Confederaţiei Americii de Sud (CONMEBOL) şi Oceaniei (OFC) să-şi depună până la 11 august 2017 candidatura lor", a anunţat FIFA într-un comunicat.

UEFA şi Confederaţia Asiatică (AFC) nu vor putea deci avea candidate. O selecţie a ţărilor candidate va fi decisă cu ocazia celui de-al 68-lea congres al FIFA, peste un an.

Într-o primă fază, Consiliul a vrut să supună congresului o propunere vizând acordarea candidaturii SUA/Canada/Mexic a unei perioade de exclusivitate de un an pentru a răspunde specificaţiilor tehnice. Dacă această candidatură va răspunde cererilor la viitorul congres, ea va fi aprobată.

Mai rămâne ca această candidatură nord-americană să devină favorită pentru organizarea Cupei Mondiale din 2026, prima care se va disputa cu 48 de echipe, faţă de 32 în prezent.

O candidatură a Marocului a fost pusă în discuţie la un moment dat, dar nu a fost oficial confirmată.

Această lărgire a formatului Cupei Mondiale dorită de Infantino, care permite atribuirea unor locuri suplimentare fiecărei confederaţii, a fost promovată de federaţiile nord-americane care au contribuit în prealabil considerabil alegerii italo-elveţianului în februarie 2016 la preşedinţia FIFA.

Consiliul FIFA a anunţat marţi locurile directe acordate în 2026 fiecărei confederaţii: 8,5 pentru AFC, 9,5 Confederaţiei africane (CAF), 6,5 CONCACAF, 6,5 CONMEBOL, 1,5 OFC şi 16 UEFA. Două locuri vor fi decise în urma unui turneu de calificare între şase echipe.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI