Comunitatea alpiniştilor din Nepal i-a adus un omagiu elveţianului Ueli Steck, decedat pe traseul spre Everest

Comunitatea alpiniştilor din Nepal i-a adus un omagiu elveţianului Ueli Steck, decedat pe traseul spre Everest
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa 01.05.2017 17:36
Comunitatea de alpinişti din Nepal i-a adus un omagiu renumitului căţărător elveţian Ueli Steck, care şi-a pierdut viaţa duminică, încercând să atingă vârful Everest, considerându-l pe acesta ca un alpinist complet şi un prieten al ţării asiatice, scrie DPA.

Poreclit ''maşina elveţiană'' pentru abilitatea sa de a escalada în viteză versanţii, Steck, 40 de ani, a murit după ce a alunecat pe o pantă abruptă, prăbuşindu-se în gol, în timp ce urca spre vârful Everest pe un traseu foarte rar folosit.

Ang Tshering Sherpa, preşedintele Asociaţiei alpiniştilor din Nepal, a declarat că elveţianul a fost un căţărător ''tăcut dar energic''. ''Pentru mine a fost unul dintre veteranii munţilor, dar şi un prieten. Ne întâlneam adesea la conferinţe de profil din Europa. Sunt foarte trist'', a spus Sherpa, care se cunoscuse cu Steck din 2008.

Potrivit unei informaţii postate de alpinistul Alan Arnette pe blogul său, Steck urca singur la momentul accidentului. Doi alpinişti l-au văzut căzând de pe Nuptse, un munte de 7.861 de metri situat lângă Everest.

Steck încerca un nou traseu denumit "Lhotse Traverse", fără supliment de oxigen, a indicat revista americană Outside luna trecută.

Peste 5.000 de alpinişti au atins până în prezent Everestul — în ultimul an înregistrându-se un număr record de 645 de alpinişti care au ajuns pe vârf.

În tentativa de a cuceri Everestul se află şi alpinistul Horia Colibăşanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 m), şi care a ajuns în tabăra de bază avansată, la 6.400 m, de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI