Săptămâna viitoare, Companies House va publica rezultatele financiare ale Premier League pentru anul fiscal care s-a finalizat pe 31 iulie 2016, care va acoperi sezonul 2015/2016 şi a culminat cu triumful dramatic al Leicester City.

Pentru mai mulţi ani, contractele TV care au susţinut boomul ligii au fost plătite în lire sterline, dolari şi euro, companiile plătind cluburile din ligă în lire şi folosind derivative pentru a gestiona riscul generat de rata de schimb valutar.

Vara trecută a fost prima oară când Premier League a trebuit să prezinte rezultatele financiare sub noile standarde de contabilitate, care au schimbat regulile pentru derivative, scrie zf.ro. Companiile care foloseau fonduri de hedging pentru a se asigura de mişcări averse ale pieţelor valutare au trebuit să îşi evalueze contractele anuale la preţurile pieţei, în loc să facă o înregistrare finală odată ce tranzacţia s-a maturizat.

În ultima zi din anul fiscal al Premier League, şi anume 31 iulie, lira sterlină a fost cotată la 1,32 dolari, o scădere de 12% de la referendumul de a părsăi UE.

Aceasta a transformat ceea ce ar fi trebuit să fie un câştig net de 638.000 de dolari sub fostele standarde într-o pierdere pe hârtie de 250 de milioane de lire. Premier league a insistat că cifrele nu au un impact real asupra operaţiunilor sau veniturilor, sau asupra abilităţii ei de a-şi plăti cluburile.

Premier League are mai multe contracte de hedging pe perioade de până la trei ani, care au scadenţă diferită. Unele dintre acestea rămân deschise în continuare. Dacă ratele de schimb rămân stabile, atunci Premier League ar putea să îşi cristalizeze pierderile când acestea ajung la finalizare.

Premier League a câştigat sume substanţiale în dolari sau euro, în mare parte prin vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor. Sezonul acesta, cluburile vor beneficia de aproximativ 3 miliarde de lire sterline din drepturi de difuzare de peste oceane.

Veniturile ligii au continuat să crească, ajungând la 2,04 miliarde de lire, faţă de 1,99 miliarde anul trecut. Liga va avea mai mult cash anul acesta, mulţumită contractului de televiziune de 5,1 miliarde de lire sterline încheiat cu Sky şi BT.

Premier League distribuie cea mai mare parte din venituri către 20 de cluburi membre, dar continuă şi să plătească pentru susţinerea ”piramidei engleze de fotbal”, care include ligile inferioare.