Campioana mondială en titre, Germania, se află în Grupa F, alături de Mexic, Suedia şi Coreea de Sud.

Rusia, echipa gazdă, a fost repartizată în Grupa A, alături de Uruguay, Egipt şi Arabia Saudită.

O altă grupă echilibrată este D, în care se află vicecampioana mondială Argentina, Croaţia, Islanda şi Nigeria.

Şapte foşti campioni mondiali au luat parte la tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale din Rusia.

Francezul Laurent Blanc, englezul Gordon Banks, brazilianul Cafu, italianul Fabio Cannavaro, uruguayanul Diego Forlan (singurul invitat care nu a cucerit Cupa Mondială, n. red.), argentinianul Diego Maradona şi spaniolul Carles Puyol l-au ajutat pe englezul Gary Lineker, cel care a condus tragerea la sorţi, împreună cu ziarista rusă Maria Komandnaia. Cel de-al optulea asistent a fost legendarul fotbalist rus Nikita Simonian.

Un alt campion mondial, germanul Miroslav Klose, a adus pe scenă trofeul Cupei Mondiale, în cadrul evenimentului care a avut loc la Palatul Congreselor de la Kremlin.

Lev Iaşin, legendarul portar al echipei URSS-ului, se află în centrul afişului oficial al Cupei Mondiale de fotbal 2018. Acest poster, incontestabil retro, readuce în memorie gloria fotbalului sovietic cu ilustrarea singurului portar care a câştigat Balon de Aur, în 1963.

În tradiţionala sa ţinută neagră care i-a adus supranumele de ''Păianjenul Negru'', Lev Iaşin, care a fost portarul lui Dinamo Moscova, apare în plonjon, apărând cu mâna stângă o minge ce pare a fi globul pământesc.

Campion olimpic în 1956 şi campion european în 1960, Lev Iaşin a murit în 1990, la vârsta de 60 de ani.

Cele 64 de meciuri din cadrul Cupei Mondiale de fotbal ediţia 2018 se vor disputa pe 12 stadioane aflate în 11 oraşe: Ekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Moscova, Nijnîi Novgorod, Rostov pe Don, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci şi Volgograd. Finala se va juca pe 15 iulie, la Moscova, pe stadionul Lujniki.