''Chiar dacă dezamăgirea şi emoţiile puternice pot fi înţelese după anunţarea unei recomandări, comentariile făcute sunt şi nefondate şi eronate'', se arată într-un comunicat al WR.

Bernard Laporte, preşedintele FFR, a declarat, la finele săptămânii trecute, că a trimis o scrisoare WR prin care solicita schimbarea raportului de recomandare, în condiţiile în care dosarul Africii de Sud fusese cel mai bine cotat, în detrimentul Franţei şi Irlandei.

Laporte şi-a exprimat dezacordul faţă de mai multe puncte din dosarul de evaluare înaintat de WR, inclusiv faptul că dosarul francez a fost clasat mai jos decât cel al Africii de Sud în ceea ce priveşte stadioanele sau hotelurile. Sau că cele două ţări sunt evaluate în mod egal pe problema securităţii în condiţiile în care, potrivit preşedintelui FFR, ''în Africa de Sud există 52 de morţi pe zi".

"World Rugby a creat un proces de selectare a ţărilor gazdă transparent, obiectiv, profesional şi robust, care a beneficiat de sprijinul federaţiilor candidate", a susţinut WR. "Evaluarea tehnică a fost făcută de o echipă de experţi ai WR şi de experţi terţi, revizuită apoi de The Sports Consultancy Group, pe baza unor criterii de notare", adaugă World Rugby.

Reprezentanţii WR au anunţat că vor avea o discuţie cu cei ai Federaţiei franceze pe această temă.

World Rugby a recomandat atribuirea găzduirii Cupei Mondiale din 2023 Africii de Sud, dosarul de candidatură al acestei ţări fiind mai bine cotat decât ale Franţei şi Irlandei.

Africa de Sud, care a organizat deja Cupa Mondială în 1995, are, pe dosarul de candidatură, 78,97% grad satisfacţie pe un set de criterii de evaluare, comparativ cu 75,88% pentru Franţa şi 72,25% pentru Irlanda.

Directorul executiv al Federaţiei sud-africane de rugby, Jurie Roux, le-a cerut Franţei şi Irlandei să-şi accepte înfrângerea în cursa pentru organizarea Cupei Mondiale 2023. ''Sper că Irlanda şi Franţa vor da dovadă, aşa cum am făcut-o şi noi, de o mare moralitate. Nu puteţi aduce alte precizări (decât cele aflate deja în dosar — n.r.), nu puteţi să întâlniţi noi persoane sau să faceţi noi prezentări (de candidatură)'', a spus Roux, săptămâna trecută.

În luna august, Federaţia sud-africană de rugby (SAR) a primit un ajutor financiar de 2,7 miliarde ranzi (170 milioane euro) din partea guvernului sud-african în vederea Cupei Mondiale din anul 2023.

"Nu ne puteam aventura singuri şi suntem încântaţi să colaborăm cu guvernul", a asigurat Jurie Roux.

Această sumă a fost solicitată de instanţa conducătoare World Rugby, iar SAR a cerut-o guvernului, pentru a marca puncte în faţa rivalelor sale, Franţa şi Irlanda, înaintea alegerii gazdei, pe 15 noiembrie.

"Noi credem că procesul nostru de candidatură este tehnic cel mai bun", a afirmat preşedintele Federaţiei, Mark Alexander.

Numele ţării care va organiza Cupa Mondială 2023 va fi anunţat pe 15 noiembrie la Londra, în urma votului federaţiilor şi confederaţiilor.

Ediţia din 2019 a CM de rugby va fi găzduită de Japonia, după ce turneul final din 2015 a fost organizat de Anglia şi Ţara Galilor.