Forul executiv al CIO se reuneşte în zilele de 5 şi 6 decembrie şi va lua o decizie în privinţa Rusiei pe baza concluziilor prezentate de diverse comisii create pentru a investiga posibilul dopaj sprijinit de stat în această ţară, aşa cum susţine raportul elaborat de avocatul Richard McLaren, la cererea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

CIO a deschis propria investigaţie şi a audiat 28 de sportivi ruşi în cadrul comisiei de disciplină prezidată de elveţianul Denis Oswald. Concluziile unei alte comisii a CIO, înfiinţată în iulie 2016 şi prezidată de elveţianul Samuel Schmid, vor fi determinante pentru soarta Rusiei la JO 2018.

Joi, Agenţia Mondială Antidoping a menţinut suspendarea agenţiei antidoping din Rusia, din cauză că nu a îndeplinit exigenţele de acceptare publică a concluziilor raportului McLaren şi guvernul nu a permis accesul la toate probele şi datele păstrate în laboratorul moscovit, care sunt obiectul unei investigaţii federale.

Raportul McLaren a acuzat Rusia că a promovat dopajul şi a estimat că mii de sportivi au eludat sistemul antidoping între 2011 şi 2015, afirmaţii negate de guvernul rus.

CIO a confirmat că decizia în privinţa sportivilor ruşi va fi anunţată în seara zilei de 5 martie, într-o conferinţă de presă.