Desemnarea Franţei este o adevărată surpriză în contextul în care conducerea WR recomandase dosarul Africii de Sud drept cel care îndeplineşte majoritatea criteriilor pentru organizarea CM. La vot însă, candidatura Franţei a depăşit chiar din primul tur, dar fără a întruni majoritatea, dosarele contracandidatelor — Africa de Sud şi Irlanda. Către Franţa au mers 18 voturi, 13 către Africa de Sud şi 8 pentru Irlanda, în timp ce în al doilea tur Franţa a acumulat 24 de voturi, iar Africa de Sud doar 15.

Naţiunile majore (Australia, Anglia, Noua Zeelandă, Argentina, Scoţia, Ţara Galilor, Italia) au avut câte trei voturi fiecare, federaţiile regionale (Oceania, Europa, Africa, America de Sud, America de Nord şi Asia) şi Japonia, câte două, în timp ce Georgia, Canada, SUA şi România au dispus de câte un vot.

Este pentru prima oară când recomandarea conducerii WR a fost ignorată de membrii Consiliului, această situaţie neexistând atunci când s-a votat pentru Anglia ca organizatoare a CM din 2015 şi Japonia drept ţară gazdă pentru CM 2019.

''Sunt mândru. Mulţumesc World Rugby pentru susţinere, deşi au existat unele neînţelegeri'', a spus preşedintele FFR, Bernard Laporte.

La începutul acestei săptămâni, oficialii Federaţiilor de rugby din Franţa şi Irlanda, îşi exprimaseră speranţa că vor putea întoarce recomandarea World Rugby făcută Consiliului Federaţiei internaţionale de a susţine Africa de Sud ca viitoare gazdă a turneului final de peste 6 ani.

Reprezentanţii sportului cu balonul oval din cele două ţări europene au dezaprobat recomandarea WR, considerând că decizia a fost una subiectivă, ei purtând ulterior discuţii cu membri ai Consiliului.

Săptămâna trecută World Rugby a adus ''clarificări'' Franţei şi Irlandei, candidate la organizarea Mondialului 2023 şi nemulţumite că au fost devansate în raportul de evaluare de Africa de Sud, estimând că ''dezbaterea a fost închisă'' înaintea votului de miercuri.

"Aceste clarificări au fost transmise, cu documente justificative semnificative şi împărtăşite cu ţările candidate şi cu consiliul World Rugby. Răspunsurile complete şi obiective'' aduse ''reflectă principiile transparente care stau la baza procedurii auditului făcut într-un mod independent'', adaugă World Rugby.

Bernard Laporte, preşedintele Federaţiei franceze, a criticat violent experţii World Rugby care au recomandat pe 31 octombrie atribuirea Mondialului 2023 Africii de Sud şi nu Franţei, el având obiecţii în legătură cu hotelurile, securitatea sau dopajul.

''Rezerve'' în privinţa raportului au fost emise şi de Federaţia irlandeză de rugby (IRFU), potrivit guvenului irlandez.

Laporte a cerut printr-o scrisoare trimisă pe 3 noiembrie refacerea raportului în favoarea dosarului francez. Cererea a fost respinsă de World Rugby.