Ceremonia de acordare a trofeului a avut loc la O2 Arena din Londra, gazda Turneului Campionilor, după partida de deschidere, dintre elveţianul Roger Federer, numărul 2 mondial, şi americanul Jack Sock (6-4, 7-6).

"A fost un sezon fantastic, unul foarte emoţional, după toate lucrurile prin care am trecut în ultimii ani. Nu este ceva la care m-aş fi putut gândi în urmă cu un an, aşa că înseamnă foarte mult pentru mine", a declarat Nadal cu această ocazie.

"Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără ajutorul familei mele, al echipei mele. Pot doar să le transmit multe mulţumiri tuturor pentru susţinere. Au fost câteva momente dificile, însă toată lumea a continuat să creadă că astfel de lucruri sunt posibile din nou, aşa că fără munca tuturor nu m-aş fi întors astăzi aici", a mai spus spaniolul.

În vârstă de 32 ani, Rafael Nadal a câştigat anul acesta două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros şi US Open, impunându-se totodată în turneele de la Monte Carlo, Barcelona, Madrid şi Beijing. El a mai ocupat primul loc în clasamentul ATP la final de sezon în 2008, 2010 şi 2013.

Jucătorul iberic are în total în palmares 75 de titluri în circuitul profesionist, între care 16 de Mare Şlem, zece dintre ele cucerite la Roland Garros.

În timpul ceremoniei de la Londra a fost prezentat un filmuleţ cu cele mai bune momente ale lui Nadal din acest an şi titlurile câştigate. Campionatul spaniol a ridicat trofeul în prezenţa celor 15.000 de spectatori care au asistat la meciurile programate în prima zi a Turneului Campionilor. El a va intra în competiţie luni seara, când îl va înfrunta pe belgianul David Goffin, în cadrul Grupei "Pete Sampras".