Venus, numărul cinci mondial, era singura dintre cele opt participante de anul acesta care a mai reuşit să câştige WTA Finals, în 2008, un an mai târziu jucând finala.

Americanca are anul acesta două finale de Mare Şlem jucate, la Australian Open şi la Wimbledon.Williams s-a impus în faţa franţuzoaicei Garcia, cea care a prins in extremis turneul de la Singapore, după două ore şi 29 de minute.

Garcia a început mai bine şi a condus cu 2-0, dar Venus a egalat şi s-a mers cap la cap până în tiebreak, unde franţuzoaica s-a impus cu 7-3, după un debut mai bun (3-0).

Americanca s-a mobilizat mai bine în actul secund şi a condus cu 3-0, 4-1 şi 5-2, încheind cu 6-2.În decisiv, cele două jucătoare au fost umăr la umăr până la 3-3, apoi Venus şi-a fructificat serviciul, iar după aceea a făcut break. În ghemul nouă, Garcia a avut trei mingi de break, dar le-a ratat pe toate, iar Williams a încheiat conturile, cu 6-3.

Venus a avut 4 aşi în acest meci, faţă de 6 ai adversarei, americanca a făcut 10 duble greşeli, iar Garcia 5, scorul fiind de 33-31 la winners şi de 29-30 la erori neforţate.

Diferenţa s-a văzut mai ales la mingile de break, unde Garcia a transformat una din 13, iar Venus 4 din 9.

A fost a treia confruntare dintre cele două jucătoare, după meciurile desfăşurate în 2014 în China, când Garcia s-a impus la Wuhan, iar Venus la Beijing.

În prima semifinală, Caroline Wozniacki (N.6) a trecut de Karolina Pliskova (Cehia/N.3) cu 7-6 (11/9), 6-3, victorie care face ca Simona Halep să termine anul 2017 pe primul loc în clasamentul WTA.De remarcat faptul că Venus nu a pierdut niciodată în faţa danezei Wozniacki, pe care a învins-o de şapte ori.