Astfel, Djokovic devine al optulea jucător din toate timpurile care are în palmares cele patru titluri de Grand Slam, după Donald Budge, Fred Perry, Roy Emerson, Rod Laver, Andre Agassi, Roger Federer şi Rafael Nadal, şi doar al treilea, după Budge şi Laver, care le deţine în acelaşi timp. Nole este, însă, singurul care reuşeşte asta în era Open.

Totodată, liderul mondial este primul după americanul Jim Courier, în 1992, care câştigă în acelaşi an primele două Grand Slam-uri, Australian Open şi Roland Garros.

"Este un moment foarte special, cel mai mare al carierei mele. Astăzi am simţit ceva ce nu am mai simţit vreodată la Roland Garros - dragostea publicului", a declarat Djokovic, la sfârşitul meciului. Sârbul a desenat o inimă pe teren, un gest făcut prima oară de brazilianul Gustavo Kuerten, campion la Openul Franţei de trei ori.

"Am trasat o inimă pe teren, la fel cum a făcut Guga, care mi-a dat voie să fac asta. Inima mea va fi mereu alături de voi pe acest teren", a explicat Nole.

Învinsul său a găsit puterea de a-l felicita pentru performanţa extraordinară pe care a reuşit-o. "Ceea ce a realizat Novak este fenomenal, un lucru extrem de rar", a spus Murray.

Şi totuşi, meciul nu a început deloc bine pentru sârbul de 29 de ani. Murray, aflat la prima finală pe zgura pariziană, s-a desprins rapid la 4-1 şi a câştigat primul set cu 6-3, după ceva mai mult de 45 de minute.

De fiecare dată când l-a învins pe Djokovic, lucru care s-a întâmplat de 10 ori, scoţianul s-a impus în primul set, iar sârbul risca să piardă a patra finală la Paris, un lucru pe care niciun alt jucător nu l-a mai făcut. Liderul mondial a avut, însă, o reacţie de campion adevărat şi a egalat, luând setul secund cu 6-1, în doar 36 de minute.

Din acest moment, Murray nu a mai avut reacţie. A cedat şi setul 3, scor 2-6, iar în cel de-al patrulea a avut doar o reacţie de orgoliu pe final, când a făcut break-ul când Djokovic a servit prima oară pentru câştigarea turneului, apoi a mai salvat două mingi de meci, înainte de pierde ultimul punct cu o minge trimisă în fileu.

Astfel, după 3 ore şi 3 minute de joc, Djokovic şi-a îndeplinit marele vis al carierei şi a cucerit cel de-al 12-lea titlu de Grand Slam din palmares, la cinci distanţă de recordul all-time deţinut de Roger Federer.

În acelaşi timp, bilanţul întâlnirilor directe dintre Djokovic şi Murray devine 24-10 în favoarea sârbului, care are avantaj şi la meciurile din finalele Grand Slam - 5-2.