Astăzi, în ziua a şasea a competiţiilor, Cristina Budescu, în finala pentru medalia de bronz la judo, categoria -48 kg, a pierdut în faţa japonezei Funa Tonaki, prin Ippon. În prima rundă, sportiva noastră s-a impus prin Ippon în faţa adversarei sale Savita Gurung din India. În turul al doilea, moldoveanca a trecut, tot prin Ippon, de poloneza Joanna Stankiewicz. În sferturile de finală, Cristina a învins-o pe reprezentanta Belgiei,  Anne-Sophie Jura, prin Ippon. În semifinale, Budescu a pierdut în faţa Gabrielei Chibana din Brazilia, fiind avertizată de două ori cu Shido.

Articol: Mihai Burciu
______

Retrospectiva participării Moldovei la Universiada Mondială 2015:

Judo

Cristina Budescu, în finala pentru medalia de bronz la judo, categoria -48 kg, a pierdut în faţa japonezei Funa Tonaki, prin Ippon. În prima rundă, sportiva noastră s-a impus prin Ippon în faţa adversarei sale Savita Gurung din India. În turul al doilea, moldoveanca a trecut, tot prin Ippon, de poloneza Joanna Stankiewicz. În sferturile de finală, Cristina a învins-o pe reprezentanta Belgiei,  Anne-Sophie Jura, prin Ippon. În semifinale, Budescu a pierdut în faţa Gabrielei Chibana din Brazilia, fiind avertizată de două ori cu Shido.

La băieţi, categoria de greutate -81 kg, Valeriu Duminica a fost eliminat din recalificări. Sportivul nostru a debutat cu victorie în prima rundă, prin Ippon, în faţa argentinianului Javier Bergaglio. În optimile de finală, sportivul nostru l-a învins pe Milan Koller, prin Ippon. Duminica a pierdut în sferturile de finală, prin Wazari şi Yuko în faţa coreeanului Kichun Wang. Adversarul său a reuşit să se califice în finală, astfel încât l-a readus în concurs pe sportivul nostru, care a pierdut în runda de recalificare, prin Ushido, în faţa armeanului Andranik Chaparyan.

Tir cu arcul

Dan Olaru a debutat cu o rundă liberă la individual masculin. În runda a doua, sportivul nostru s-a impus categoric, 6-0, în faţa slovacului Vladimir Hurban. În şaisprezecimile de finală, Dan s-a impus cu 7-3 în faţa polonezului Pawel Marzec. Seungyun Lee din Coreea s-a interpus în calea lui Olaru în optimile de finală, sportivul nostru fiind învins cu 6-0.

Oleg Lacutco, la individual masculin, în prima rundă, a fost învins cu scorul de 6-5 de Jesper Fredriksson din Suedia.

Dmitri Dancov nu a avut adversar în prima rundă la individual masculin. Japonezul Kazuki Ohi a fost adversarul din runda a doua, administrându-i un net 6-0 sportivului nostru.

Alexandra Mîrca nu a avut adversară în prima rundă. În turul al doilea, moldoveanca a fost învinsă de poloneza Joanna Rzasa, scor 6-2.

În proba pe echipe, la masculin, Moldova a fost învinsă în prima rundă, scor 5-1, de Polonia. Din echipa noastră au făcut parte Dan Olaru, Oleg Lacutco şi Dmitri Dancov.

La mixt, Moldova a pierdut la limită, 5-4, în faţa Japoniei, în primul tur. Echipa noastră a fost compusă din Dan Olaru şi Alexandra Mîrca.

Nataţie

Alina Bulmag a încheiat competiţia la 100 m bras pe locul 27 din 46 de sportive cu timpul de 1:12.09. Alina a participat şi la proba de 200 m bras, reuşind timpul de 2:43.88, clasându-se ultima în seria sa de calificare. Sportiva noastră va participa şi la proba de 50 m bras.

Tatiana Chişcă a terminat proba de 100 m bras pe poziţia 29 din 46 de participante, cu rezultatul de 1:12.67. Sportiva noastră va participa şi la proba de 50 m bras.

Scrimă

Reprezentanta Moldovei în concursul de sabie, individual feminin, Aliona Jelachi, a terminat competiţie pe locul 40 din 57 de participante. Sportiva noastră a evoluat în grupa a treia alături de alte cinci competitoare, terminând pe locul 4, astfel s-a calificat în faza eliminatorie, fiind eliminată de Sing Ying din Hongkong cu scorul de 15-10.

Natalia Stratulat, Olesea Cojuhari şi Sergiu Marghiev vor evolua la atletism. ladislav Arventii, Andrei Rotaru şi fraţii Vadim şi Stepan Dimitrov, la taekwondo-WTF, individual masculin (12 iulie) şi la proba pe echipe Kyorugi. Tenisul de masă pe Olga Blizneţ (12 iulie).

Toate cheltuielile ce ţin de participarea lotului naţional universitar la această întâlnire sportivă prestigioasă, vor fi suportate de către Ministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.