Evenimentul se desfăşoară, în mod tradiţional, anual în scopul sprijinirii sportivilor şi reprezentanţilor din lumea sportului care au înscris, pe parcursul anului, cele mai însemnate rezultate şi au contribuit, astfel, la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume. 

La festivitatea de premiere au fost prezenţi oficialităţi de rang înalt din republică, deputaţi, miniştri, viceminiştri.

Ministra Tineretului şi Sportului Loretta HANDRABURA a ţinut să-şi exprime “recunoştinţa sinceră eroilor sportului moldovenesc, care în anul 2015 ne-au dus faima în toate colţurile lumii”, precizând că în orice condiţii, „sportul este cel care asigură coeziunea unei ţări”.

Totodată, Loretta HANDRABURA a menţionat că domeniul sportului „face parte încă din potenţialul neexplorat al ţării”, fapt pentru care necesită o redresare a condiţiilor de antrenament şi dezvoltare a infrastructurii sportive.

Topul celor mai buni sportivi ai anului 2015 în Moldova: 

Premiul naţional în sport pentru Cel mai bun sportiv al anului 2015: Serghei Tarnovschi (caiac-canoe)
2.Aron Cook (taekwon-do WTF)
3. Oleg Sîrghi (haltere)
4. Piotr Ianulov (lupte libere)
5. Alexandru Dudoglo (haltere)
6. Svetlana Senko (lupte feminine)
7. Alexandru Chirtoacă (lupte libere)
8. Radu Albot (tenis)
9. Oleg Tarnovschi (caiac-canoe)
10. Victor Ciobanu (lupte greco-romane) şi Sergiu Oşlobanu (sambo)

Tehnicianul Alexandru Chirpicenco, antrenorul fraţilor Serghei şi Oleg Tarnovschi, a fost desemnat ”Cel mai bun antrenor al anului 2015”.

”Revelaţia anului 2015” a fost acordată la masculin şi feminin, înotătorului Alexei Sancov şi sportivei de la taekwondo Ana Ciuchitu.

Cea mai bună echipă a anului a fost desemnată selecţionata naţională de rugby.