Regulamentul UEFA interzice utilizarea oricăror mijloace ce poartă mesaje cu caracter străin sportului, în special celor de natură politică, ideologică, religioasă, ofensatoare sau provocatoare.

Problema Barcelonei este că nu a făcut apel la prima sancţiune, cea de după meciul cu Juventus, ceea ce face ca echipa blaugrana să continue să primească sancţiuni din ce în ce mai mari până va ajunge în punctul în care se va putea vedea exclusă din toate competiţiile europene.

Ideea este susţinută de Xavier Canal, un expert în drept sportiv, consultat de cotidianul La Vanguardia. ”Sancţiunile vor creşte cu fiecare nouă abatere, pentru că recidiva agravează fapta şi UEFA ar putea ajunge în punctul în care să excludă Barcelona din cupele europene”, a explicat expertul.

Barcelona a preferat dialogul cu UEFA, după cele întâmplate în finala de la Berlin, ceea ce va îngreuna acum misiunea catalanilor la TAS. ”Sunt victimele propriilor acţiuni. Barcelona a greşit când a ales să plătească prima amendă, fără a face apel. A recunoscut, astfel, că a încălcat regulile şi va fi mai dificil să convingă Tribunalul Sportiv că dreptatea e de partea sa. Din punctul meu de vedere, a fost o greşeală. Barcelona trebuia să facă recurs şi să continue să discute cu UEFA. Este o eroare de necunoaştere a regulamentului disciplinar”, a mai spus Canal.

Expertul crede, însă, că şi UEFA a greşit. ”Din cauză că nu cunoaşte realitatea acestei ţări. Sunt steaguri care în Catalonia sunt perfect normale. Este adevărat că a fost o manifestare politică şi dacă respectăm litera legii trebuie sancţionată, dar există o limită a sancţiunilor economice şi există un moment în care amenzile vor fi însoţite de închiderea parţială a tribunelor, apoi de închiderea completă a arenei şi tot aşa”, susţine expertul în drept sportiv.

În cele din urmă, însă, Xavier Canal a declarat că speră ca UEFA să nu aplice în mod excesiv propriul regulament: ”În ochii opiniei publice, va fi de neînţeles excluderea din competiţie a unei echipe, din cauza unei manifestări paşnice, care nu este nici ilegală, nici xenofobă şi nici nu face apologia unui regim totalitar sau criminal”.