Jurnaliştii care documentau o investigaţie jurnalistică au fost agresaţi la poarta omului de afaceri Iuri Luncaşu de un paznic care a lovit operatorul cu lopata de curăţat zăpada.

„Condamnăm acţiunile violente la adresa jurnaliştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii.  Precizăm, de asemenea, că Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează, în articolul 4, că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice”, se spune în declaraţia semnată de cele mai importante ONG-uri de media.

„Reamintim, de asemenea, că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravenţională conform art. 69 al Codului contravenţional, iar împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului sunt sancţionate de Codul penal”, se mai spune în declaraţie.

Semnatarii declaraţiei cer autorităţilor să ia măsuri prompte pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate în acest caz. „Facem apel către întreaga societate să nu împiedice desfăşurarea investigaţiilor jurnalistice pe subiecte de interes public”, mai spun Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media.
 
Declaraţia a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi  şi Centrul ”Acces-Info”.