Experţii care au participat la realizarea studiului au declarat că cele mai problematice segmente ale mass-media în 2017 au fost securitatea spaţiului mediatic, mediul economic şi contextul politic.

Mai mult, autorii raportului spun că tendinţa de intimidare şi jignire a jurnaliştilor s-a atestat şi în 2017.
 
„Mesajele agresive ale politicienilor fac un transfer de atitudine către public. În timpul protestelor din primăvara şi vara anului 2017 împotriva schimbării sistemului electoral, jurnaliştii au fost intimidaţi în mai multe rânduri de către participanţii la proteste, aceştia afişând adesea acelaşi comportament ostil, preluat de la organizatori”, se arată în studiu.
 
„În 2017, au fost înregistrate cazuri în care jurnaliştilor le-a fost îngrădită activitatea profesională, prin intimidări, ameninţări, atacuri verbale. Reamintim în context cazurile în care au fost implicaţi jurnaliştii Mariana Raţă, Vladimir Soloviov, Vadim Şterbate sau Nadejda Roşcovanu. Ele nu au avut consecinţe pentru securitatea fizică a jurnaliştilor, dar acest fapt nu ar trebui să diminueze preocuparea generală pentru protecţia lor”, se mai menţionează în raport.

În cadrul documentului, experţii media au invocat şi difuzarea de ştiri false în scop de manipulare. „Cu excepţia câtorva instituţii media care respectă normele profesionale, produsele mediatice sunt realizate tendenţios, uneori cu grave abateri de la normele deontologice. Asemenea practici au fost înrădăcinate puternic la instituţiile de presă care sunt parte a holdingului GMG”, se mai menţionează în raport.
 
În context, autorii raportului vin cu mai multe recomandări, printre care completarea cadrului juridic de reglementarea activităţii mass-mediei, renunţarea la practica vicioasă de ingerinţă politică în activitatea mass-media, crearea unui mediu economic propice pentru dezvoltarea mass-media, precum şi crearea condiţiilor în care mass-media să activeze în deplină securitate.
 
Raportul, care reprezintă o evaluare a situaţiei mass-media din ţară pentru  2017, este structurat pe capitole, ce corespund celor şapte indicatori, Fiecare capitol conţine, pe lângă rezultatele matematice ale evaluării aspectelor situaţiei mass-media, o scurtă cronologie a evenimentelor relevante din anul 2017 şi o generalizare a argumentărilor date de experţi pentru punctajul acordat.
 
O astfel de abordare oferă o imagine de ansamblu mai amplă a situaţiei în care a activat mass-media în perioada de referinţă. Totodată, raportul indică zonele în care sunt oportune intervenţii pentru a ameliora situaţia mass-media în beneficiul cetăţeanului şi al societăţii.