Reţinuţii sunt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele.

Reţinerile au avut loc în cadrul unor percheziţii, desfăşurate în mai multe locaţii din ţară, în urma cărora au fost găsite probe importante care demonstrează funcţionarea schemei.

„Reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi unitatea farmaceutică de unde pot fi achiziţionate acestea. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării. În timpul documentării, s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului”, se arată într-un comunicat.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la zece ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice - până la şase ani de detenţie.