Valeria Guma a activat anterior la Ministerul de Externe şi Integrării Europene şi are de mai multă vreme o relaţie cu fiul lui Iurie Leancă, Marius. Tânăra nu prea a ajuns în vizorul presei, în comparaţie cu tatăl său.

În aprilie 2013, pe când era deputat al Partidului Democrat, Valeriu Guma a fost condamnat irevocabil în România la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a stabilit că el a încercat, cu ajutorul unor complici, să mituiască un funcţionar de rang înalt pentru a menţine privatizărea unei firme, la care era acţionar.

Guma a fost dat în urmărire internaţională şi risca să fie încătuşat, dacă părăsea teritoriul ţării. Deşi autorităţile de la Bucureşti au cerut executarea pedepsei în Republica Moldova, instanţele de la Chişinău l-au scutit de puşcărie pe Valeriu Guma.

Aici, judecătorii au decis suspendarea pedepsei, iar sentinţa a fost dictată de Ghenadie Pavliuc, care a recunoscut că este rudă prin afinitate cu fostul şef al Partidului Democrat, Marian Lupu. În urma acestui scandal, Valeriu Guma a renunţat la mandatul de deputat.

Recent, expertul economic Veaceslav Negruţa a dezvăluit că anume Guma a fost cel, care a dezactivat „butonul roşu” de la Centrul Naţional Anticorupţie, în perioada în care se furau bani din haznaua statului. Asta după ce şi fostul director adjunct al CNA, Cristina Ţărnă, a declarat că în perioada furtului miliardului s-a adoptat o lege, care permitea deblocarea oricărei sume din bănci, fără ca instituţiile să ştie despre acest lucru.