Patru angajaţi ai Serviciului Vamal şi un broker ar fi fost reţinuţi încă pe 22 ianuarie. Potrivit surselor Jurnal TV, printre aceştia este şeful-adjunct al Departamentului antifraudă din cadrul Serviciului Vamal, Marcel Pulbere, poreclit ”Murca”, şeful postului vamal "Poşta" şi şeful postului vamal "Aeroport". Ceilalţi doi sunt un inspector şi un broker. Se presupune că toţi sunt implicaţi într-o schemă de introducere frauduloasă a aparatajului pentru producerea criptovalutei. Valoarea declarată a aparatajului ar fi de 300 de mii de dolari, însă, preţul real al acestuia ar fi mult mai mare.

Beneficiari ar fi peroane cunoscute în regiunea transnistreană. Trei dintre cei vizaţi, şeful adjunct al Departamentului Aplicarea Legii, şeful postului vamal "Poşta" şi brokerul ar fi fost plasaţi la sfârşitul săptămânii trecute în arest pentru 30 de zile, iar doi ar fi fost eliberaţi. Capul întregii scheme de contrabandă ar fi Marcel Pulbere, care de peste zece ani ar fi activat în Serviciul Vamal sau pentru a coordona scheme de contrabandă şi corupţie... în afara acestuia. Pulbere a fost demis din vamă în anul 2008, după ce s-ar fi implicat în mai multe scheme de introducere frauduloasă a cărnii şi a tehnicii de calcul. Odată cu numirea lui Tudor Baliţchi în funcţia de şef al vămii, Marcel Pulbere ar fi încercat să se reangajeze, dar a fost lăsat în afara sistemului ca să intermedieze activitatea contrabandiştilor. La finele mandatului, Baliţchi l-ar fi reangajat pe Pulbere, iar actualul director, Vitalie Vrabie, l-a avansat în funcţie. Am încercat să verficăm informaţiile privind implicarea vameşilor în contrabanda cu aparatajul de producere a criptovalutei, dar ofiţerul de presă al instituţiei, Cristina Rău, ne-a comunicat că nu ne poate oferi informaţii. Potrivit acesteia, singurele instituţii abilitate în acest sens ar fi CNA şi Procuratura Anticorupţie. De partea cealaltă, Centrul Naţional Anticorupţie ne-a oferit încă vineri un răspuns succint, în care ne-a informat că CNA şi Procuratura Anticorupţie a desfăşurat o operaţiune în urma căreia au fost arestate cinci persoane, fără a da nume. Trei se află în izolator iar altele două - în arest la domiciliu. Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a confirmat abia astăzi că unul dintre cei arestaţi este şeful-adjunct al Departamentului antifraudă, Marcel Pulbere.

Soţia lui Marcel Pulbere este Ruxanda Pulbere, judecătaore la Judecătoria Chişinău, despre care s-a scris anterior că venea la serviciu cu un Porsche Cayenne, de un milion 200 de mii de lei, în timp ce primea un salariu de 4 mii 500 de lei. Întâmplător sau nu, acest caz de introducere a aparatajului de producere a criptovalutei în regiunea transnistreană are loc simultan cu aprobarea, de către pretinsul parament de la Tiraspol, a unui procedeu tehnologic complex, prin care se creează monede virtuale. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a declarat că primul "investitor" în crearea criptomonedelor în regiunea transnistreană va fi preşedintele companiei "Russkii Export", Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei. Mai mult, legea votată la Tiraspol prevede ca "investitorul" să fie scutit de plata taxelor la introducerea aparatajului pe teritoriul auto-proclamatei republici. În luna septembrie trecut, Igor Ceaika a venit la Chişinău la invitaţia lui Igor Dodon. Acesta a plecat apoi la Tiraspol, unde ar fi discutat despre proiectul său cu Vadim Krasnoselski. Ulterior, Ceaika a declarat presei ruse că mizează pe energia electrică ieftină din regiunea transnistreană, deoarece crearea criptomonedelor necesită un consum uriaş de curent. Tiraspolul nu plăteşte, însă, nimic pentru gazul rusesc, iar facturile sunt puse pe seama consumatorilor moldoveni. Potrivit unor estimări, datoria Moldovagaz către Gazprom a trecut deja de şase miliarde de dolari.