Cei doi tineri din Republica Moldova căutau un loc de muncă şi au hotărât să plece în străinătate. Pe un site, au găsit un anunţ care i-a intrigat. Oferta de lucru în Germania era mai mult decât avantajoasă.

Tinerii au căzut însă în plasa unor escroci. Au sunat la numărul indicat în anunţ, iar vocea de la celălalt capăt al firului le-a spus că trebuie să găsească un microbuz ca să ajungă la Hamburg.

Tinerii au achitat banii şi au fost trimişi la Berlin. La gară urma să-i întâmpine o altă persoană.

Aşa s-au pomenit într-un oraş străin, fără bani în buzunar şi cu speranţele spulberate. Au fost nevoiţi să stea în gara de la Berlin mai bine de 24 de ore. Acolo au dat şi de alţi moldoveni păcăliţi de aceeaşi escroci.

Ca un strigăt de ajutor, tinerii au povestit pe o reţea de socializare ce li s-a întâmplat. A reacţionat un moldovean stabilit tot în Germania.

Bărbatul nu doar că s-a dus după ei, dar le-a oferit şi cazare. Deoarece au rămas fără bani, tinerii minţiţi au hotărât să rămână în Germania şi să-şi găsească până la urmă un loc de muncă. Pentru a evita astfel de situaţii, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă vin cu recomandări către cetăţenii care vor să se angajeze peste hotare.

Pentru că, deseori, pe site-urile de specialitate sunt plasate şi anunţuri despre locuri de muncă inexistente, specialiştii le recomandă cetăţenilor care apelează la serviciile unor intermediari să se documenteze minuţios şi să verifice dacă agentul economic are licenţă.