Guvernul va decide dacă Republica Moldova trece sau nu la ora de vară

Guvernul va decide dacă Republica Moldova trece sau nu la ora de vară
Sursa: jurnal.md Foto: antena3.ro 14.02.2018 15:53
Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva privind dispoziţiile referitoare la ora de vară. Asta după ce Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a acestei directive şi, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia.
 
Deputaţii europeni au argumentat că mai multe iniţiative au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în ultima zi de duminică din luna martie şi, respectiv, octombrie.

De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătăţii.
 
Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabileşte o dată şi o oră comune pentru începerea şi încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.
 
În acest an, trecerea la ora de vară ar urma să se facă la data de 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu +1 oră se practică în Republica Moldova, precum şi în ţările vecine România şi Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice.

Pe parcursul anilor au parvenit propuneri de a renunţa la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătăţii persoanelor în etate sau a celor ce suferă de anumite boli cronice.
 
În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Naţional de Metrologie în comun cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM, Institutului de Energetică al AŞM, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunităţii trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI