În declaraţia înregistrată la Guvern şi adresată premierului, mamele îi cereau acestuia ca în cel mult 14 zile să iniţieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenţii calitative, cât şi din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale, solicitare ignorată de Pavel Filip.

„Pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale este nevoie să cunoaştem situaţia la zi, iar asta a şi fost una dintre cerinţele adresate autorităţilor. Pe parcursul acestor două săptămâni am auzit foarte des acuzaţii în adresa femeilor semnatare, că nu raportează abuzurile imediat şi nu îşi apără drepturile. Cu regret, înţeleg de ce nu o fac, pentru că nu au încredere în instituţiile de justiţie şi conducere. Indiferenţa cu care au fost tratate, o dată în plus, demonstrează acest lucru”, consideră Alina Andronache, coautoare a petiţiei depuse la Guvern.

Un răspuns formal a venit şi din partea Oficiul Avocatul Poporului. Asta după ce, anterior, în cadrul unei întrevederi, aceştia au promis că vor veni cu un mesaj public de susţinere a femeilor semnatare.

„Autorităţile greşesc când tratează subiectul superficial, mizând pe faptul că subiectul va fi absorbit de multe altele, aruncate pe arena publică pentru a ne distrage atenţia. Semnatarele declaraţiei şi alte sute de femei care şi-au povestit public experienţele traumatizante au înţeles în primul rând că anume tăcerea e cea care a crescut caracatiţa abuzurilor. O femeie care conştientizează asta - nu va mai fi niciodată la fel”, susţine Anastasia Cucuruz, autoare a declaraţiei.

Potrivit grupului de iniţiativă, doar Centrul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale au venit cu un răspuns complex şi urmare a declaraţiei şi-au asumat angajamente de luptă cu abuzurile din sistemul medical.

Amintim că pe 12 ianuarie curent, la Guvern a fost depusă o declaraţie semnată de un grup format din 98 de mame. Documentul se referă la calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinii perinatale. Iniţiativa a fost susţinută de peste 30 de organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale.