„A fost o neglijare din partea asistentei medicale şi o supraveghere insuficientă din partea medicului de gardă, care ar fi trebuit mai mult să o viziteze şi să o examineze pe pacientă. Şeful de secţie este persoana care răspunde, în conformitate cu fişa lui de post, de buna organizare şi funcţionare a secţiei încredinţate şi de corectitudinea efectuării actului medical. Noi am constatat că în secţie lipseşte un management efectiv. Personalul medical interpretează după perceperea lui ce trebuie să facă într-un caz sau în altul. Totodată, el fiind şi medicul curant în cazul dat a făcut abateri. În primul rând a fost o informare foarte proastă a pacientei referitor la ce o aşteaptă în acest proces. La fel, fiecare etapă de derulare a evenimentelor clinice era nevoie de evaluat”, a declarat preşedintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii şi ginecologiei, Iurie Dondiuc.

Iar cât priveşte faptul că femeia a avortat în veceu şi nu în salon Iurie Dondiuc a explicat că „pacienta avea unele senzaţii, care probabil le-a confundat cu cele fiziologice, şi a refuzat să-şi facă actele fiziologice nemijlocit în salon şi a hotărât să plece în veceu. Tocmai atunci a coincis cu expulzia produsului de concepţie. Desigur acest lucru nu trebuia să se întâmple”.

Totodată, o altă încălcare constatată este că şeful de secţie i-a spus femeii să cumpere din farmacie un medicament care a provocat avortul, deşi acesta este în instituţia medicală.

„Este un caz regretabil. Problema nu este în sistem, dar este în om şi în factorul uman. Ca să schimbăm sistemul, trebuie să schimbăm oamenii”, a spus secretarul general de stat, Boris Gâlca.

Amintim că tânăra şi-a făcut publică istoria pe un grup de pe Facebook, păstrându-şi anonimatul. Totul s-ar fi întâmplat acum trei săptămâni. Femeia a fost nevoită să facă avort, având un termen de doar 21 de săptămâni, după ce medicii au depistat că fătul este bolnav. Aceasta susţine că a trecut prin dureri îngrozitoare fără să aibă parte de atenţia medicilor, iar după trei zile de chinuri a ajuns să nască în unul dintre WC-urile Institutului Mamei şi Copilului din capitală.