În cadrul conferinţei de presă, Dan Perciun, preşedinte al PAS Youth, şi Artur Mija, secretar general al PAS Youth, au calificat abordarea guvernării faţă de studenţii la buget drept abuzivă şi ilegală. În acest sens, organizaţia de tineri a PAS a cerut abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 923/2001.

„Guvernul, în loc să aibă o abordare responsabilă şi să găsească soluţii pentru a oferi condiţii de muncă şi salarii atractive pentru ca tinerii să vrea să rămână în Moldova, utilizează această metodă coercitivă abuzivă, recunoscându-şi astfel impotenţa şi ignoranţa. PAS consideră că HG nr. 923/2001 este ilegală, abuzivă şi nefuncţională şi trebuie abrogată imediat. Hotărârea menţionată este ilegală, deoarece Codul educaţiei nu stipulează că bursele de studii acordate de la bugetul de stat pot atrage după sine obligativitatea angajării în sistemul public după absolvirea studiilor, prin urmare aprobarea unui asemenea mecanism de către Guvern nu are bază legală”, afirmă PAS Youth.

Potrivit tinerilor PAS, HG nr. 923/2001 contravine în mod expres articolului 86 din Codul educaţiei care stipulează că raporturile dintre student şi instituţia de învăţământ se reglementează prin „Contract de studii” – în timp ce hotărârea face referinţă la „Contractul-tip privind realizarea studiilor în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate (la zi) în grupele cu finanţare bugetară şi plasarea tinerilor specialişti în câmpul muncii”. 

„Hotărârea este abuzivă, deoarece obligă studentul să restituie costul studiilor în cazul în care acesta refuză să lucreze acolo unde este repartizat. Ea nu prevede o metodologie de calcul, studentul fiind pus în situaţia să semneze contractul fără a şti ce sumă ar urma să restituie statului. Lipsa acestor prevederi crează premise pentru abuz din partea universităţilor şi poate duce la stabilirea unor costuri exorbitante şi punitive, fapt atestat recent în cazul studenţilor la medicină care au refuzat repartizarea propusă de minister. În plus, nici contractul, nici HG nu descriu mecanismul de repartizare. HG este nefuncţională, fapt menţionat şi de Curtea de Conturi în câteva rapoarte de audit. Or, pe de o parte, studenţilor nu li se poate oferi un loc de muncă la o instituţie de stat, deoarece acolo există regula concursului, iar, pe de altă parte, statul nu mai este fondator de companii care activează în domeniul economiei naţionale aşa cum era pe timpul sovietic; respectiv, la modul practic, nu este posibilă aplicarea acestei hotărâri”, se spune în declaraţia organizaţiei de tineret.

O altă problemă gravă, afirmă PAS Youth, este că studenţii nu cunosc şi nu sunt informaţi că la semnarea contractului la buget sunt obligaţi să lucreze 3 ani la stat după absolvire dacă statul le propune un loc de muncă pe specialitate – indiferent dacă acesta este într-un alt raion decât unde-şi au domiciliu, indiferent de salariul oferit, indiferent de funcţia pe care urmează să o deţină.

„Doar după abrogarea acestei Hotărâri de Guvern poate fi iniţiată o discuţie, cu implicarea studenţilor, referitoare la implementarea unei burse de stat speciale, alta decât bursa de merit. Or, scopul bursei de merit nu este legarea studenţilor de anumite obligaţiuni viitoare, ci sprijinirea şi recompensarea studenţilor cu performanţe deosebite. Abordarea guvernului trebuie să urmărească, în primul rând, crearea locurilor de muncă bine plătite pentru tineri – nu şantajarea lor”, au mai declarat reprezentanţii organizaţiei de tineret a formaţiunii.

În cele ce urmează, PAS Youth va expedia un demers oficial către Guvern cu solicitarea abrogării HG nr. 923/2001.