Încă zece angajaţi ai Direcţiei Poliţie Chişinău, cercetaţi în cazul Brăguţă

Încă zece angajaţi ai Direcţiei Poliţie Chişinău, cercetaţi în cazul Brăguţă
Sursa: jurnal.md Foto: crimemoldova.md 21.09.2017 17:06
Alţi zece poliţişti sunt cercetaţi penal în cazul Brăguţă. Este vorba despre angajaţi ai Izolatorului de Detenţie Preventivă al Direcţiei de Poliţie Chişinău. Aceştia sunt bănuiţi de aplicarea tratamentelor inumane şi degradante.

Şeful Secţiei Combaterea Torturii din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian, a precizat că cei zece poliţişti sunt cercetaţi în stare de libertate sub acuzarea că au admis violenţa psihică şi plasarea în condiţii inumane a lui Andrei Brăguţă. Procurorul a mai menţionat că anchetatorii au vizionat toate imaginile de pe camerele de supraveghere instalate în izolator şi i-au identificat pe toţi cei implicaţi. Este vorba despre o mie de ore de înregistrări video de pe şase camere de supraveghere. Unii dintre angajaţii izolatorului spun că nu sunt vinovaţi, iar alţii s-au folosit de dreptul de a nu oferi declaraţii. În privinţa celor trei poliţişti reţinuţi anterior, procurorii au cerut suspendarea lor din funcţie.

Andrei Brăguţă, în vârstă de 32 de ani, a murit la sfârşitul lunii august, în penitenciarul 16. El a fost reţinut după ce s-a luat la ceartă cu inspectorii de patrulare în timp ce venea de la Bălţi la Chişinău. Deşi era la evidenţa medicului psihiatru, el a fost plasat în arest. În celulă, bărbatul a fost bătut de alţi deţinuţi, iar poliţiştii nu ar fi întreprins nimic. Oficial, bărbatul a murit de „insuficienţă respiratorie, cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală”. După producerea tragediei, reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale au cerut demisii la nivel înalt, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI