Premierul britanic Theresa May a afirmat că nivelul critic de ameninţare înseamnă că un atac ar putea fi iminent după explozia produsă vineri dimineaţa la metroul din Londra soldată cu 29 de răniţi.

Atacul cu bombă artizanală, care aparent nu s-ar fi detonat corespunzător, a fost al cincilea atac terorist produs în Marea Britanie în acest an şi a fost revendicat de organizaţia Statul Islamic. Militanţi islamişti au revendicat şi alte atacuri în Marea Britanie în acest an, între care două la Londra şi unul la un concert de muzică pop în oraşul Manchester.

Atacul comis vineri dimineaţa la staţia metrou Parsons Green din West London a determinat guvernul britanic să adopte o măsură rară, aceea de a desfăşura soldaţi pentru asigurarea securităţii.

''Pentru această perioadă, personalul militar va înlocui ofiţeri de poliţie aflaţi în gardă în anumite locuri protejate'', a anunţat Theresa May într-o declaraţie televizată.

''Publicul va observa un număr mai mare de poliţişti înarmaţi în reţeaua de transport public şi pe străzi pentru asigurarea unei protecţii suplimentare. Acesta este o măsură proporţională cu situaţia şi sensibilă şi va oferi un plus de siguranţă şi protecţie în timp ce ancheta continuă'', a menţionat premierul britanic.

Marea Britanie s-a mai confruntat cu patru atacuri teroriste în acest an, soldate cu moartea a 36 de persoane.