Procurorul se referă la poliţiştii de la Ciocana care l-au audiat pe Andrei Brăguţă. Şi experţii Amnesty International Moldova, care încă în 2012 au publicat un raport ce s-a referit inclusiv la audierea persoanelor cu deficienţe mintale, spun că poliţiştii trebuiau să reacţioneze imediat când au văzut comportamentul lui Brăguţă.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei au o explicaţie pentru acţiunile angajaţilor de la Ciocana.

Nu doar acţiunile poliţiştilor de la Ciocana ridică semne de întrebare, declară avocaţii Asociaţiei Promo-Lex, care se ocupă de cazul Brăguţă.

Andrei Brăguţă, în vârstă de 32 de ani, a murit la sfârşitul lunii august, când se afla în penitenciarul 16. El a fost reţinut la mijlocul lunii august, după ce s-a luat la ceartă cu inspectorii de patrulare, în timp ce venea de l Bălţi la Chişinău. În izolator a fost chemată o ambulanţă, iar medicii au insistat asupra transportării lui Brăguţă la spital, dar poliţiştii au refuzat să facă acest lucru. Deşi era la evidenţa medicului psihiatru, el a fost plasat în arest, iar judecătorul de instrucţie Iurie Obadă a decis eliberarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile. Oficial, bărbatul a murit de „insuficienţă respiratorie, cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală”. Potrivit procurorilor, boala a survenit cu patru zile înainte de deces, când tânărul se afla deja în custodia statului. Patru deţinuţi şi trei angajaţi ai MAI sunt cercetaţi în acest dosar. Unul dintre bărbaţii care au stat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă a spus că el a fost adus bătut. Procurorii au respins aceste acuzaţii şi au menţionat că învinuiţi se apără în acest mod. În urma tragediei, reprezentanţii mai multor ONG-uri au cerut demisii la nivel înalt, dar apelul lor a rămas fără răspuns.