Primul caz a fost înregistrat la începutul lunii iulie, iar ultimul, chiar ieri. Jumătate dintre copii au fost deja externaţi, pe când restul încă se află internaţi la secţia de boli infecţioase a Spitalului Raional Cantemir, scrie e-sanatate.md.

„Copiii se tratează conform indicaţiilor medicului infecţionist. Am făcut dezinfecţie în grădiniţă, gimnaziu şi în casele copiilor infectaţi. Acum facem vaccinarea împotriva hepatitei A copiilor din gimnaziu. Întâi am vaccinat 100 de copii de la grădiniţă şi 150 de la gimnaziu. Am făcut investigaţii şi nu am depistat infecţia prin ape, fântâni, etc. Respectiv, calea de transmitere este în mod habitual, adică prin intermediul mâinilor murdare sau a contactului cu diverse obiecte din mediu ambiant”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Vrabie, medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Cantemir.

Copiii au acuzat simptome de vomă, diaree şi îngălbenire a pielii. „Am făcut câteva ore informative în diverse colective, la grădiniţă şi gimnaziu. Am chemat părinţii şi le-am oferit şi pliante ca să ştie cum să se protejeze de această boală. Pe lângă aceasta, am dezinfectat casele unde locuiesc copiii şi instituţiile de învăţământ”, a adăugat specialistul.

În aceeaşi perioadă a verii în satul Cioara, raionul Hânceşti s-au mai infectat cu hepatita A 5 copii şi un adult. Aceştia, de asemenea, au fost spitalizaţi. Hepatita virală A este o maladie contagioasă care afectează oamenii, fiind provocată de virusul hepatitei A. Acesta afectează ficatul şi se manifestă prin intoxicaţii de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului, cu/sau fără icter, restabilirea rapidă a funcţiei hepatice şi pronostic favorabil, spun specialiştii.

Specialiştii mai spun că Hepatita virală A se transmite preponderent pe cale fecal-orală, şi în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare sau indirect, prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant sau consumul de apă şi alimente contaminate.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, greţuri, vome, dureri abdominale şi alte tulburări digestive (diaree, constipaţie). Deseori, debutul este asemănător unei intoxicaţii alimentare sau viroze respiratorii.

Hepatita virală A poate fi evitată, dacă vă spălaţi minuţios pe mâini, cu apă şi săpun, întotdeauna după toaletă şi înainte de masă; dacă consumaţi doar apă potabilă de calitate; spălaţi fructele şi legumele înainte de consum; evitaţi contactul cu persoanele bolnave; igienizaţi locuinţa.