Liceenii vor achita mai mult pentru închirierea manualelor noi

Liceenii vor achita mai mult pentru închirierea manualelor noi
Sursa: jurnal.md Foto: antena1.ro 08.08.2017 18:24
Mai multe titluri de carte vor fi reînnoite în acest an în şcolile şi liceele din Republica Moldova. Potrivit directorului Fondul special pentru manuale, Gheorghe Gîrneţ, liceenii vor achita o sumă mai mare pentru închirierea manualelor noi decât o făceau pentru aceleaşi titluri în anii precedenţi. Asta pentru că plata pentru chiria manualelor se stabileşte în funcţie de anul de utilizare şi uzura manualelor, pe parcursul anilor, preţul acestora va scădea. Elevii claselor I-IX-a vor primi manualele gratuit, transmite IPN.

În anul de studii 2017-2018, vor fi reeditate şi retipărite mai multe manuale, printre care: Limba şi literatura română pentru clasa a IV-VI-a, Educaţia muzicală clasa a IV-a, Literatura universală clasa a X-XI-a, Matematica, Fizica, Chimia, Biologia clasa a XII-a etc.

Pentru a închiria setul de manuale pentru anul de studii 2017-2018, liceenii vor achita între 2,60 lei pentru cartea de Educaţie civică şi 16,70 lei pentru acela la Limba română, în funcţie de gradul de uzură. În cazul deteriorării sau pierderii manualului, pentru a-l înlocui liceenii vor achita între 26 şi 93,37 lei.

„Termenul de valabilitate” a manualelor în învăţământul liceal şi gimnazial este de 5 ani, iar în cadrul învăţământul primar – de 4 ani. Plata de închiriere pentru fiecare titlu de manual şcolar se stabileşte de către Fondul special pentru manuale şi se aprobă de către Ministerul Educaţiei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI