Liberalii anunţă că vor păzi neîntrerupt Piatra Comemorativă din PMAN

Liberalii anunţă că vor păzi neîntrerupt Piatra Comemorativă din PMAN
Sursa: jurnal.md/IPN Foto: europalibera.org 03.08.2017 11:55
Voluntarii şi membrii Partidului Liberal vor păzi de astăzi Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, ce ţine loc monumentului victimelor ocupaţiei sovietice. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că decizia a fost luată după ce „din surse demne de încredere” a aflat că şeful statului ar urma să demoleze piatra până la sărbătorile naţionale Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române, transmite IPN.

„Noi nu vom permite acest lucru pentru că prin această piatră noi vedem durerea prin care au trecut buneii, părinţii noştri, cetăţenii noştri, indiferent de naţionalitate. În urma ocupaţiei au avut loc deportările, foametea, naţionalizarea, case de nebuni pentru oameni sănătoşi şi cred că nimeni nu este în drept să ridice mâna asupra acestei pietre”, a spus Mihai Ghimpu.

Piatra comemorativă a fost dezvelită la 28 iunie 2010, ca urmare a unui decret semnat de Mihai Ghimpu, care deţinea funcţia de preşedintele interimar. Potrivit aceluiaşi decret, s-a dispus înălţarea ulterioară în locul pietrei comemorative a unui monument, iar ziua de 28 iunie 1940 a fost desemnată Zi a ocupaţiei sovietice.

Ulterior însă, în urma unei sesizări a Partidului Comuniştilor , Curtea Constituţională a decis că acest decret este neconstituţional.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI