„Pacienta a cumpărat şi folosit în alimentaţie pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectaţi şi contaminaţi de rozătoare”, se arată într-un comunicat.

„Femeia s-a adresat cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată şi supusă tratamentului respectiv. Menţinerea, în continuare, a febrei şi apariţia erupţiilor hemoragice pe tot corpul, precum şi a insuficienţei renale au servit temei pentru consultul infecţionistului. Pacienta a fost transferată în secţia de boli contagioase. Însă rezultatele fiind negative, iersinioza nu s-a confirmat. Astfel, au fost iniţiate cercetări de laborator şi la prezenţa altor agenţi cauzali ai maladiilor infecţioase, inclusiv ai febrei hemoragice cu sindrom renal. Rezultatele fiind pozitive, a fost posibilă descifrarea etiologică a febrei hemoragice cu sindromul renal”, spun medicii.

Specialiştii menţionează că agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică, adăugând că sursă purtătoare de infecţie servesc diferite specii de rozătoare de stepă şi păduri, care migrează în localităţi spre iarnă, condiţionând apariţia  focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc şi pe cale aerogenă, mai ales în spaţiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menţionat, că erupţiile hemoragice şi hemoragiile cu diversă localizare, insuficienţa renală persistentă la această infecţie, frecvent condiţionează un pronostic nefavorabil al  aceste infecţii.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

  • protecţia produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
  • respectarea igienei personale;
  • combaterea sistematică a rozătoarelor.