Într-un caz, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, au semnalat încălcarea normelor eticii profesionale jurnalistice în emisiunea „Fabrica” din 27 iulie 2017. S-a întâmplat după ce moderatorii emisiunii au comentat o poză trucată de la o conferinţă de presă organizată de PAS. Prezentatorii nu s-a oprit aici şi au citat site-ul JURNALUL.MD, care este o clonă a portalului JURNAL.MD, parte a Jurnal Trust Media, şi care i-a atribuit lui Andrei Năstase o declaraţie pe care niciodată NU a făcut-o. Cei doi lideri ai opoziţiei extraparlamentare au cerut să fie examinate aceste comentarii, calificând acţiunile jurnaliştilor afiliaţi guvernării drept un linşaj mediatic. 

În cadrul şedinţei Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, membră a Consiliului, a declarat că este vorba despre prezentarea intenţionată a unor informaţii eronate şi date false, ceea ce contravine esenţei profesiei de jurnalist. 

Reprezentanţii Consiliului de Presă au examinat şi alte sesizări, una dintre care o vizează pe vicepreşedinta Platformei Demnitate şi Adevăr, Aliona Mandatii, care a notificat instituţia despre faptul că posturile Publika, Prime, Canal 2, Canal 3 şi Publika FM distorsionează realitatea atunci când prezintă informaţii precum că antreprenoarea ar fi refuzat să plătească pentru conectarea la apeduct, dar şi pentru consumul de apă. Şi în acest caz Consiliul de Presă a constatat abateri.

Prezentă la şedinţă, Aliona Mandatii a declarat că toate informaţiile prezentate sunt false şi sunt folosite cu scopul de a o discredita. Consiliul de Presă a constatat mai multe derogări de la Codul deontologic şi a recomandat posturilor de televiziune să ofere dreptul la replică fără a distorsiona mesajul, cu precizarea că obligaţia de a corecta erorile factuale nu este doar una deontologică, dar şi legală.

Membrii Consiliului de Presă au făcut aceeaşi recomandare şi în cazul unei plângeri semnate de Serghei Bagrin din Rezina, potrivit căruia posturile Publika TV, Prime TV, portalurile Point.md şi Moldova24.info au scris că acesta ar fi cercetat penal pentru evaziune fiscală şi este activist al Partidului Demnitate şi Adevăr, informaţii pe care reclamantul le neagă. 

„Consiliul de Presă a constatat încălcarea mai multor articole ale Codului deontologic, inclusiv cele referitoare la acurateţea prezentării informaţiei, prezumţia de nevinovăţie şi altele, recomandându-i reclamantului să solicite dreptul la replică, iar instituţiilor media vizate – să ofere dreptul la replică, fără a distorsiona mesajul replicii”, a fost concluzia Consiliului de Presă.

Instituţiile de presă vizate nu au comentat concluziile Consiliului de Presă, iar la numărul de telefon publicat pe site-ul publika.md, nimeni nu a răspuns. Anterior, mai multe ONG-uri de media au emis o declaraţie în care se spune că posturile TV controlate de liderul PD Vladimir Plahotniuc sunt folosite drept arme pentru linşarea opoziţiei şi a oponenţilor şi servesc drept instrumente de pregătire a opiniei publice pentru acţiuni contestabile ale guvernării.