O bovină infectată cu rabie, descoperită la Edineţ; În raionul Cahul a fost înregistrat un caz de loca europeană la albine

O bovină infectată cu rabie, descoperită la Edineţ; În raionul Cahul a fost înregistrat un caz de loca europeană la albine
Sursa: jurnal.md Foto: poză simbol 28.08.2017 16:11
Un nou caz de rabie a fost identificat la o bovină. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor menţionează că cazul a fost înregistrat în raionul Edineţ.

Totodată, reprezentanţii ANSA spun că a fost descoperit şi un caz de loca europeană la albine în raionul Cahul. În urma cercetărilor, specialiştii anunţă că în Republica Moldova nu a fost depistat niciun caz de pestă porcină africană.

Loca europeană este o boală infecto-contagioasă specifică pentru albine şi este produsă de Bacillus alvei, Streptococcus apis, Bacillus orphaeus, Bacterium eurydice. Această boală afectează larvele în stadiul de puiet.

Precizăm că rabia sau turbarea este o boală infecţioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găseşte în saliva animalelor infectate. Alte denumiri ale bolii sunt turbare sau hidrofobie.

Virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihore, jder, liliac, şobolan) şi celor domestice.

Numărul sporit şi diversitatea animalelor afectate, denotă amploarea periculoasă a procesului epizootic la rabie şi sugerează oportunitatea intensificării măsurilor de combatere a rabiei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI