Nadejda Tarasov este internată de trei zile în secţie cu copilul ei de numai 11 luni, care are alergie. Mama spune că a rezistat să doarmă acolo doar o noapte.

„E imposibil să dormi acolo. Sunt doar paturi vechi, de la care te doare tot corpul. Nici perdele nu-s în camere, nici măcar apă caldă. Am rugat personalul să-mi acorde un salon mai bun, pentru care eram dispusă să plătesc, dar mi-au spus că nu-s. Numai saloanele pentru personal sunt bune. Toate mobila şi condiţiile sunt foarte vechi”, spune Nadejda pentru Sănătate INFO.

La postarea ei de pe Facebook au reacţionat mai multe mame, inclusiv un doctor de la spitalul cu pricina. „Spitalul Clinic Municipal Bălţi n-a primit finanţare pentru reparaţie şi schimbul tehnicii sanitare de 25 de ani”, a scris Serghei Pcela.

Am încercat să aflăm mai multe de la administraţia spitalului cum e posibil ca micuţii să fie cazaţi în astfel de condiţii. Răspunsul este acelaşi ca dintotdeauna – nu sunt bani.

„Acestea sunt condiţiile, însă personalul medical are grijă ca mereu totul să fie curat şi să menţină igiena. Ca să facem reparaţie, de exemplu la podea, trebuie să scoatem totul până la cement, căci dacă punem alt linoleum, se va strica imediat. Ne trebuie o reparaţie capitală. Fondatorul nostru, adică Primăria Municipiul Bălţi, nu a avut resurse. Noi am reparat două secţii în spital, dar nu reuşim pe toate, căci e vorba de milioane de lei. De fapt, nici nu ştiu care e suma exactă”, a declarat Maria Neamţu, şefa Departamentului Pediatrie Bălţi a Spitalului Municipal Bălţi.

Secţia de Boli Infecţioase pentru copii este una dintre cele şase secţii ale Departamentului de Pediatrie din cadrul SCM Bălţi. Secţia Boli infecţioase are în total 17 saloane, dintre care doar patru sunt reparate. Două dintre acestea sunt în stare foarte bună şi au fost renovate datorită unei organizaţii non-guvernamentale. Alte două au fost reparate mai simplu, mobilierul fiind acelaşi ca şi în celelalte saloane.

Potrivit şefei Departamentului de Pediatrie, ultima dată când secţia de boli de infecţioase a fost reparată capital este în anul 1975. De atunci, personalul face doar renovări cosmetice, adică pereţii sunt daţi cu vopsea, etc.

„Dintre toate cele şase secţii, au fost reparate cea de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Unitatea de Primiri Urgente, datorită proiectului REPEMOL. Renovarea a costat aproximativ trei milioane de lei. Printr-un alt proiect, cu finanţare din partea unei companii de telefonie mobilă, toate geamurile din Spital au fost schimbate. Pentru renovarea unei secţii ne trebuie câte 400 de mii de lei. Avem director nou la Spitalul Municipal Bălţi, dar acesta activează de două luni. Nu se poate schimba totul atât de repede”, a mai precizat Maria Neamţu.

Vom preciza că anul trecut Departamentul de Pediatrie din Spitalul Municipal Bălţi a înregistrat 20 de mii de adresări, iar 6.300 copii au avut nevoie de internare.

Chiar dacă arată deplorabil şi constiuie mai degrabă un pericol pentru sănătatea copiilor, secţia Boli Infecţioase a fost acreditată la nivel naţional, la fel la tot Departamentul de pediatrie.