Dacă acum o săptămână şi jumătate, Andrei Vreme (n.r nume schimbat), care suferă de fibroză chistică, şi este din Chişinău, a găsit acest preparat tocmai la Ştefan Vodă, săptămâna trecută acesta lipsea şi de pe rafturile farmaciilor din acest oraş.

Veronica Curmei, originară din Ştefan Vodă, caută de mai mult timp Colistin, deoarece stocul i s-a terminat. „Am fost anunţată că peste o săptămână preparatul va fi adus la Ştefan Vodă. Aştept să mă sune”, a menţionat pentru Sănătate INFO Veronica Curmei.  

O altă mămică din raionul Râşcani a rămas fără acest medicament încă din luna aprilie când preparatul eliberat de medicul specialist de la IMC s-a terminat. Maria Cozma aşteaptă cu sufletul la gură medicamentul pe care fetiţa ei trebuie să-l ia în fiecare zi.

„M-au anunţat că în Moldova preparatul deja este. O perioadă nu s-a găsit nicăieri. Trebuie să merg la medicul de familie să-mi dea reţetă compensată la fel cum e şi în cazul Kreonului, şi apoi sunăm la farmacie şi dăm comandă. El aşa nu se găseşte”, afirmă Maria Cozma.

Ana Canţîr din raionul Căuşeni i s-a spus încă de luna trecută că stocul s-a terminat şi va fi anunţată când va apărea medicamentul.

Pentru că este un medicament cu destinaţie specială, acesta nu se va găsi în toate farmaciile, explică Oxana Turcu. „Pacientul trebuie să sune din timp, să spună de ce doză are nevoie şi farmacia va face comanda de la depozit. Este un medicament foarte scump şi nici farmaciile nu îl pot păstra la depozit”, spune aceasta.

Până în ianuarie 2015 copiii cu fibroză chistică erau impuşi să vină să stea în staţionar şi li se prescria preparatul. Din ianuarie 2015 şi până în noiembrie 2016 pacienţii veneau o dată la trei luni la Centrul Ambulator de Fibroză Chistică şi Alte Maladii Rare (Policlinica Institutului Mamei şi Copilului) la un control de rutină. Atunci li se prescriau şi preparate le necesare, inclusiv Colistin pentru o perioadă de 3 luni.

„Din noiembrie 2016 acest preparat nu se mai găsea pe rafturile farmaciilor. Din acest motiv starea de sănătate a mai multor copii, care trebuiau să-l ia, s-a înrăutăţit, respectiv aveau nevoie de spitalizare şi tratamente. Acest preparat nici nu era înregistrat în ţară, de asta nu se găsea prin farmacii”, explică Oxana Turcu.

Pe lângă Colistin, bolnavii de fibroză chistică au nevoie de Tobramicin şi Kreon, preparate care la fel sunt compensate.

Fibroza chistică este o boala incurabilă, dar cu ajutorul medicamentelor prescrise corect şi administrate la timp acestor bolnavi creşte calitatea, cât şi durata vieţii.

Dacă un copil cu fibroză chistică are insuficienţă pancreatică, lui i se prescris Kreon. Copii cu infecţie pulmonară li se administrează Colistin şi Tobramicin. Colistin este soluţie destinată copiilor de până la 11 ani, iar tobramicin este praf şi este destinat celor de peste 11 ani şi adulţilor.

„Tobramicin este un medicament care 28 de zile se administrează continuu şi alte 28 de zile se face pauză. Colistin se administrează în fiecare zi de două ori. Colistin este un preparat care odată administrat încetineşte exacerbarea pulmonară. Deci acesta măreşte atât calitatea cât şi durata vieţii, şi nu dă reacţii averse”, explică Oxana Turcu.

Colistin este un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate. Tratamentul pentru o zi cu acest preparat costă 20 de euro, pentru o lună un bolnav trebuie să cheltuie 600 de euro, iar pentru un an tratamentul ar costa 7.300 de euro, dacă ar trebui să cumpere medicamentul, mai scrie Sănătate INFO, unde găsiţi articolul complet.