Prin acelaşi ordin a fost dispusă constituirea unei Comisii de control privind organizarea sesiunii de admitere pentru anul de studii 2017-2018 în toate instituţiile superioare de învăţământ din ţară.

Comisia îşi va începe activitatea odată cu finalizarea etapei a II-a a procesului de admitere.

Consiliul Rectorilor a cerut ieri Ministerului Educaţiei să anuleze ordinul privind admiterea la studii cu finanţare din sursele bugetare care s-a făcut la USM. Rectorii sunt nemulţumiţi de faptul că administraţia USM ar fi început admiterea mai devreme expediind pretendenţilor la studii, prin poşta electronică, mesaje în legătură cu înmatricularea la studii.

Totodată se spune că în dimineaţa ultimei zile de depunere a actelor în prima etapă de admitere, pretendenţilor la studii, USM le-a trimis mesaje prin care i-a informat că au fost deja înmatriculaţi şi de urgenţă trebuie să depună actele în original, motiv pentru care aceştia şi-au retras actele de la alte universităţi, declarând că sunt înmatriculaţi la USM fără taxă. Totodată, printr-un alt ordin din 5 august, fost înmatriculate în anul I, fără achitarea taxei pentru primul an de studiu, 373 de persoane.

Preşedintele Consiliului Rectorilor, Grigore Bolestecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), a spus pentru IPN că USM ar fi admis studenţii la studii cu finanţare bugetară la cele mai solicitate facultăţi, cum este economia şi dreptul, iar restul instituţiilor de învăţământ superior ar fi rămas fără candidaţi la aceste specialităţi. Potrivit lui Grigore Belostecinic, finanţarea a peste 300 de locuri de studii bugetare, de către USM din cont propriu, se va face la specialităţile mai puţin solicitate.

Prorectorul pentru activitate didactică a USM, Otilia Dandara a declarat pentru IPN că USM-ului i-au fost repartizate 750 de locuri cu finanţare de la stat, dintre care doar 660 au fost acoperite, restul urmează să fie scoase la concurs în cadrul etapei a doua de admitere. Potrivit Otiliei Dandara, în timp ce din contul resurselor acumulate pe cont propriu de către instituţii se fac reparaţii ale edificiilor, USM a ales să finanţeze studiile a 373 de elevi care au avut note mari, dar din cauza concurenţei prea mari nu au reuşit să obţină un loc cu finanţare de la buget.