Într-un apel la instituţiile naţionale şi internaţionale, postat pe pagina sa de Facebook, Viorel Furdui spune că factorii de decizie din ţară urmăresc eliminarea lui de la conducerea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova deorece a devenit o persoană incomodă, prin faptul că nu a aceptat imixtiuni politice în orgnaizaţia pe care o conduce. Furdui spună că totul a început cu difuzarea unui reportaj la un post privat de televiziune, prin care, pe de o parte, se încearcă de a discredita activitatea Congresului în general, iar pe de altă, a lui personal, în calitate de director executiv.

Întâmplător sau nu, imediat după difuzarea reportajului incriminat, posturile de televiziune controlate de Vladimir Plahotniuc au difuzat propriile reportaje, cu referire la prima sursă, în care au fost intervievaţi trei primari. Doi dintre aceştia sunt transfugi, iar altul membru al Partidului Democrat.

Viorel Furdui spune că cei care stau în spatele atacului sunt deranjaţi de activitatea independentă si neafiliată a Congresului Autorităţilor Locale şi au decis să preia controlul asupra acestei organizaţii. „Ei s-au obişnuit că pot cumpăra organizaţii întregi, oameni, miniştri şi deputaţi”, afirmă Furdui.

Potrivit lui Furdui, atacurile ar fi orchestrate de reprezentanţi ai guvernării de la cel mai înalt nivel. „Este evident că anumite forţe sunt deranjate de activitatea independentă şi neafiliată a CALM şi au decis să ne închidă gura şi să preia controlul asupra CALM. Niciodată nu am fi crezut in că aceste acţiuni pot fi aprobate/acceptate din partea persoanelor din cadrul guvernului cu care am colaborat destul de reuşit, care nu pot să nu înţeleagă consecinţele acestor acţiuni, chiar dacă CALM nu a fost un partener uşor. Însă, tot mai multe semnale există precum că fără aprobarea din partea guvernării de la cel mai înalt nivel, un astfel de atac nu ar avea loc”, susţine directorul CALM.

„Suntem atacaţi pentru că nu permitem amestecul politicului în activitatea CALM, pentru că urmăm cu stricteţe obiectivele statutare, respectăm membrii noştri, pentru că i-am apărat, pentru că am avut poziţii mai critice pe anumite subiecte, dar în acelaşi timp şi constructive, venind cu soluţii concrete. CALM a mai fost supus unor încercări de atacuri raider şi mai înainte, s-a încercat dezbinarea APL pe criterii politice, au fost chiar încercări de a crea organizaţii de „alternativă”, dar am rezistat datorită faptului că suntem o organizaţie sănătoasă, transparentă şi pluralistă, iar membrii CALM NU sunt o unealtă şi înţeleg foarte bine ceea ce se întâmplă. Chiar dacă mulţi din APL sunt în prezent sub o presiune enormă politică, administrativă şi judiciară; chiar dacă împotriva lor se intentează dosare la comandă, chiar dacă multora li se indică ce şi cum să spună, totuşi suntem siguri că majoritatea din ei cunoscând activitatea CALM-ului şi a mea personală, au suficientă înţelepciune, demnitate şi onoare ca să NU permită dezbinarea şi distrugerea CALM-ului”, spune Viorel Furdui.

În acest context, CALM face un apel la conducerea de vârf a statului - premier, preşedintele parlamentului, parlamentari, preşedinte. „NU permiteţi trecerea liniei roşii, folosirea metodelor criminale, dezbinarea APL/CALM şi NU aruncaţi ţara cu zeci de ani în urmă! NU permiteţi atacul asupra oamenilor care nu au ambiţii politice şi şi-au dedicat în întregime activităţii profesionale. Oare nu este suficientă dezbinarea şi confruntarea din societate? NU admiteţi crearea încă a unui focar cu efecte imprevizibile pe plan intern şi extern! Nu permiteţi abuzul şi folosirea instrumentelor statului împotriva practic unicii organizaţii care UNEŞTE, dar nu dezbină societatea. Cerem în mod repetat convocarea şedinţei Consiliului de Securitate pe problemele presiunilor asupra guvernării locale, arestările aleşilor locali şi atacul asupra CALM. Stare de frică şi de teroare care s-a instaurat în rândul APL este una insuportabilă şi afectează securitatea statului!”, spune directorul CALM.

Organizaţia face apel şi la partenerii de dezvoltare ai RM, în special cei din Uniunea Europeană: „NU permiteţi să fie distrusă şi dezbinată una din puţinele organizaţii de sistem, neafiliată politic, autonomă şi care are suficientă capacitate instituţională de a promova reformele necesare acestui stat! Lipsa de reacţie promptă la ultimele cazuri de arestări ai primarilor şi reprezentanţilor din APL, conduce la abuzuri şi mai mari. Iar eşuare totală a reformei justiţiei/organelor de justiţie şi neîncrederea totală în posibilitatea actului de justiţie în Republica Moldova, ne lipseşte de orice drept la apărare.”

„Facem apel la Consiliul Europei, Vă rugăm să vă autosesizaţi şi să NU admiteţi, distrugerea CALM, deoarece cunoaşteţi bine câţi ani şi ce efort s-a depus, inclusiv de către Consiliul Europei, pentru a consolida autorităţile locale din Republica Moldova într-o organizaţie cu adevărat independentă, credibilă şi efectivă. Din păcate, reacţiile întârziate, încurajează abuzul şi derapaje de la fundamentele democratice. Deja după presiuni asupra primarilor, se trece la presiuni şi distrugerea asociaţiei lor. Facem apel pentru susţinere şi neadmitere a amestecului în activitatea CALM către partenerii noştri din organizaţiile la care suntem membri: Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR), Reţeaua Asociaţiilor Autorităţilor Locale din Sud Estul Europei (NALAS), Uniunea Oraşelor şi Autorităţilor Locale din Lume (UCGL), Asociaţia Agenţiilor Locale de Dezvoltare (ALDA) şi tuturor organizaţiilor noastre partenere cu care CALM a încheiat acorduri de parteneriat: din România, Letonia, Lituania, Estonia, Norvegia, Bulgaria, Slovacia, Georgia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Polonia, etc.”, mai spune directorul CALM.

În acelaşi timp, directorul CALM îndeamnă membrii Autorităţii Publice Locale să nu se lasă şantajaţi. „Ştim ca nu este uşor, într-un sistem în care nu exista justiţie şi dreptate, unde instituţiile statului sunt împotriva celor care muncesc pentru comunităţile sale locale şi care sunt de bună credinţă! Dar trebuie să rezistăm şi putem să rezistăm doar fiind uniţi! Ştiţi foarte bine ce este CALM, ce face şi ce a făcut în realitate! Nu permiteţi divizarea şi distrugerea casei voastre. Apăraţi-vă casa! Pentru că sunteţi o forţă adevărată şi de neînvins dacă veţi rămâne uniţi! Am demonstrat-o nu o dată şi dacă va fi necesar o vom demonstra încă o dată!”, conchide Viorel Furdui.